Hur Microsoft sprang kort Azure från en undervattens datacenter

Microsoft har avslutat en 105-dagars testversion av en undervattens datacenter förseglad i en stål pod med en 8ft (2.43m) diameter.

Microsoft undersöker under datacenter kapslar är avsedda att pågå under fem år utan någon mänsklig underhåll.

Mobil hårdvara kanske inte i Microsofts framtid men molnet är definitivt och företaget har avslöjat det tänker nya sätt att minska kostnaden för att leverera dessa tjänster till större städer genom att placera sina datacenter under vatten längs kusterna.

Tidigare bara för olje- och gasindustrin är Tampnet hoppas nu att locka företag med behov av hög prestanda på sitt undervattens fibernät.

Microsoft avslöjade Project Natick i helgen, markerar fullbordandet av en 105-dagars testversion av ett datacenter förseglad i en stål pod med en 8ft (2.43m) diameter.

Kapseln placerades 30ft (9.14m) under vattnet utanför den kaliforniska kusten och även körde kommersiella projekt databehandling från Microsofts Azure molntjänst, enligt The New York Times.

Microsoft utsett sin första experimentella under pod Leona Philpott efter den populära Xbox karaktär från sitt spel, Halo.

Microsoft förklarar på projektets hemsida, det är fortfarande tidiga dagar för konceptet, men det hoppas rättegången kommer att hjälpa den “förstå fördelarna och svårigheterna med att distribuera vattens datacenter över hela världen”.

Självklart, att användas under vatten, kommer sannolikt att vara ett problem bör det stöter på ett serverfel eller strömavbrott underhåll. Men undervattenskablar kapseln är konstruerad för att drivas utan underhåll under så lång tid som fem år.

Detaljer om hur det kan uppnå detta som är knappa, men Microsoft räknar med att “efter varje femårs utbyggnad cykel, datacenter skulle hämtas, laddas med nya datorer, och omfördelas”.

Som det beskrivs i en FAQ för projektet, Microsoft förväntar sig slutet av Moores lag för att resultera i en avmattning i uppdateringsfrekvensen av ny serverutrustning.

“Vi ser detta som en möjlighet att sätta in långlivade, fjädrande datacenter som driver lights out – ingen på plats – med mycket hög tillförlitlighet för hela livet av installations-, möjligen så länge som 10 år”, noterar.

Med projektet är Microsoft ansluta andra i jakten på nya och billigare sätt att ge kraft och kylning för så kallade hyper skala datacenter.

Till exempel har Google bankrolled ett antal vindkraftverk i Sverige och USA, och förlitar sig på Östersjön för att kyla sin datacenter i Fredrikshamn, Finland. Samtidigt Facebook är att dra nytta av Sveriges svalare klimat och vattenkraft i Luleå.

Enligt The New York Times, “Microsoft överväger att para systemet antingen med en turbin eller en tidvattenenergi system för att generera elektricitet.”

Den övergivna gruvan som är att förvandlas till ett datacenter, hur hybridmoln redan har dömt ditt datacenter, fem Nines: The Next Gen Datacenter

Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Trots riskerna med att placera ett datacenter i havet, som tidningen anteckningar, Microsofts forskare tror att de kunde skära datacenter distributions gånger från två år till 90 dagar, erbjuder den en kostnadsfördel.

Den andra grunden för att utforska undervattens datacenter är att många städer finns på kusterna där fastighetspriserna är höga. Placering av datacenter i havet, nära dessa populationer skulle bidra till att minska latens.

Microsoft är att utforma en större undervattenssystemet och ser också till en ny rättegång nästa år, eventuellt i Florida eller norra Europa, enligt rapporten.

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

datacenter

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar