IBM ThinkPad X30 Review

Även erfarna tillverkare kan släppa en clanger när det gäller att utforma en ultraportabel bärbar dator, så det är värt att bry sig om en bra. En riktigt bra – och IBMs ThinkPad X30 är en riktigt bra – kan även vara värt att betala en premie för. Detta är tur för IBM, eftersom även med en ny prisfall är inte X30 exakt billig.

X30 föreslagna försäljningspriset på £ 1780 (exkl. Moms) i synnerhet saknar ingår enheter eller portreplikatorer. Om du vill ha en diskettenhet och en optisk enhet, sedan betala mer. Om du vill att (visserligen ganska bra) liten dockningsstationen, du betalar mer fortfarande (£ 149 ex. Moms för att vara exakt, och som inte innehåller några enheter).

Okej, det är det, otäck del över.

För att kvalificera sig som riktigt bra, att sticka ut från trängdes skara Pretenders, har en ultraportabel att hantera ett antal saker: det måste vara hållbart, lätt och kompakt men besatt av god ergonomi, måste det vara tillräckligt kraftfull för att få jobbet gjort och det måste soldat på och i batteridrift. Fel som helst i den här listan drar ner systemet.

Att se varför ThinkPad X30 mäter upp så bra, låt oss gå igenom punkterna en efter en, med start med hållbarhet. IBM: s ingenjörer sorteras detta ett ut med en effektiv kombination av robust konstruktion och titanlegering hela fallet och locket, och resultatet är en bärbar dator som känns som om det är byggd för att hålla.

X30 är kompakt nog att bära runt ganska enkelt med sin 27.3cm med 22.3cm (B x D) fotavtryck, men det hela fortfarande bara väger 1.65kg, så du behöver inte vara ett gym missbrukare för att klara belastningen .

Konstruktörerna har klokt valt att hålla X30 en vettig storlek snarare än miniatyrisera livet ur det händer som ibland. Detta innebär att det finns utrymme för ett tangentbord som verkligen fungerar, komplett med en stor Enter och en mellanslagstangenten som är tillräckligt stor för att träffa utan söker det först. Som regel vi är inte alltför angelägna om tangentbordet monterade stud olika pekdon monterad på X30, men även detta verkade lite bättre anpassade och mindre klumpig än vanligt.

Skärmen har en 12.1in diagonal och en infödd 1024 x 768 upplösning, vilket innebär att text och knappar är inte särskilt stor, men på det hela taget anser vi att storleken / upplösning kombination kvar på den högra sidan av användbar. Panelen är också ljusa och livfullt färgad, som hjälper till att reglera frågor till sin fördel.

Det måste sägas att IBM inte har gått all-out på grafikstyrenhet, som är integrerad i Intels 830 moderkort och använder delat minne. Men det finns ett inslag av pragmatism här: Grafikbearbetningsmodulen är bra för hantering av 2D affärsapplikationer, och det är vad detta system är för – du helt enkelt inte är avsedda att försöka köra Doom III på det.

Det finns en anmärkningsvärd mängd inuti X30 med tanke på dess relativt blygsamma storlek. Till skillnad från många ultrabärbara, har det tillräckligt med portar för att göra det användbart utan dockningsstationen, inklusive parallellt och VGA, dubbla USB-portar, FireWire, plus LAN och modemjack. Den når också osynligt via både 802.11b (Wi-Fi) trådlöst nätverk hårdvara och en lika dold Bluetooth-adapter. En enda typ II PC-kortplats och en Compactflash-platsen sitter bredvid varandra på vänster sida av fallet.

På insidan var vi nöjda med att basen 256 MB PC133 SDRAM kan ökas utan att behöva byta ut moduler, eftersom det finns en reserv SODIMM-uttag i en platta i botten. Den 40 GB IBM Travel hårddisk är också enkelt att ta bort om det skulle behöva bytas ut.

När vi sätter X30 genom sina steg presterade ganska väl. Affärswinstone 2001 gav poängen 38,2, vilket är bra för en ultraportabel 1.2GHz Mobile Pentium III-M-system, medan high-end Content Creation Winstone 2002 riktmärke backas upp detta med en lika god poäng på 21,3.

Ännu bättre, när vi kom till batteriet nedsliten testet fick vi en mycket uppmuntrande 3 timmar 37 minuter under Battery 4.0.1 från den primära 4400 mAh Li-ion batteri. IBM levererar ett sekundärt batteri som klipp på basen, lägga något till största delen och föra vikt upp till 2,1 kg. Med denna enhet ombord, stiger batteritid en mycket imponerande 6 timmar 57 minuter – med andra ord, London till New York med en bit över.

X30 backas upp av IBM: s treåriga internationella carry-in garanti, vilket ger en viss trygghet till affären och går på vägen mot att motivera priset. Den huvudsakliga motiveringen, dock är det självklara kvaliteten på X30, vilket är uppenbart överallt – från byggkvalitet, utformning av tangentbordet, till den imponerande batteritid och prestanda. Om detta är vad du måste betala för en ultraportabel som verkligen fungerar, då kan du behöva acceptera att kompetens helt enkelt inte komma billigt.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator