Intel Capital lanserar ny fond för startups som drivs av kvinnor, minoriteter

Intel Capital, den globala investerings arm chip maker, presenterade en ny $ 125.000.000 fond för tankning olika startups.

Vid årets Slush startkonferens, företag stora och små delade deras visdom om hur man gör det stort med Helsingfors publiken.

Notera att detta initiativ har varit på gång sedan december förra året, förklarade Intels vd Brian Krzanich på tisdag som innebär nya företag som drivs av kvinnor eller underrepresenterade minoriteter.

“Vi har förändrat sättet på hur vi gör saker här på Intel,” sa Krzanich under en media presentation, med hänvisning till Intel har mer än fördubblat antalet olika kandidater anlitade i år (från 20 till 40 procent av arbetskraften) hittills .

Intel Capital har redan doled mer än $ 50 miljarder medel till mer än 1400 företag över 57 länder.

Lisa Lambert, vice vd och vd på Intel Capital, var snabb att klargöra detta “är inte ett socialt program,” argumentera det finns många kvinnor och minoriteter redo att leda – de bara är ute efter en möjlighet.

“Vad vi är övertygade om är, som du söker upp olika synvinklar, du kommer att producera bättre avkastning. Alla studier visar att,” sade Lambert.

Ändå Lambert beklagade “nyheten är inte så bra” när man tittar närmare på mångfalden (eller avsaknaden därav) på många tech företag idag, stora och små. Bland några av de mer dunkla statistik Lambert kastade ut

Endast 15 procent av riskkapitalstödda företag i USA har en kvinna på ledningsgrupp,. Färre än en procent av Silicon Valley startup grundades av African American eller Latino företagare,. Åtta procent av alla tech grundare är kvinnor, tappar bara tre procent i Silicon Valley själv.

Men när man tittar på den allmänna arbetsstyrkan i landet, sade Lambert de högsta tillväxttakterna kommer från African American och latinamerikanska amerikanska samhällen.

Branschen som helhet, har vissa förbättringar att göra, “Lambert återspeglas.” Vi tror att vi har en viss förbättring att göra, men vi är absolut inte sämre.

? Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, 3D Printing, 3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä, Banking, CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang?

Som Intel Capital började leta efter dessa företag under de senaste månaderna, beskrev Lambert hennes team snabbt uppradade en ström av investeringsobjekt – mer än 100 – börjar med kvartetten Intel meddelade medel för på tisdag. Dessa startup kommer också att ha tillgång till Intels resurser för affärsutveckling, global marknadsföring och andra lösningar.

Bland de första startup som valts ut av fonden inkluderar tillverkaren rörelse fokuserad och e-handel start Brit + Co, som grundades av VD Brit Morin som leder en arbetskraft som är mer än 80 procent kvinnliga och sjukvård IT start CareCloud, som har en personalstyrka som är 56 procent kvinnor och 50 procent underrepresenterade minoriteter.

Avrundning ut de fyra första är cyber start Venafi, som fokuserar på krypteringsnycklar och digitala certifikat, och Mark One, som byggde ett smart kopp baserad på Intels hårdvara modell Curie att identifiera någon dryck hälls i koppen

Inom Intel själv upprepade Krzanich ett mål att driva tillväxt och karriärutveckling för kvinnor och minoriteter i syfte att uppnå “full representation” på varje nivå med 2020.

Bortsett från den nya fonden, Krzanich pekade mot andra insatser, inklusive $ 1000000000 riktade mot olika leverantörer samt djupare engagemang i K-12 utbildningssektorn, senast med Oakland enade skoldistrikt att etablera en starkare väg till college och tekniska yrken.

Men det är inte nog, erkände Krzanich, insisterar, “Du måste bygga hela ekosystemet.”

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang