Kobo Vox eReader

Kobo senaste läsplatta affär med WHSmith har resulterat i hög street återförsäljare som säljer inte mindre än tre Kobo enheter i butikerna. Den £ 89 Kobo Wireless och £ 109,99 Kobo Touch (som jag nyligen såg på sidan av Amazons Kindle här har nu fått sällskap av Kobo Vox.

Rörlighet, Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: En bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer, rörlighet, Hands-on med Plantronics Backbeat GO 3 och Voyager 5200 headset: perfekt för den nya Apple iPhone

Detaljhandel på £ 189,99, är Vox alldeles för dyrt för att överleva på marknaden enbart som en läsplatta. Men Vox är en mycket mer. Det är en Android tablett med Kobo eReading overlay och tillgång till WHSmith s e-böcker bibliotek.

Vox är inte den första Android tablett för att tillgodose e-böcker. Alla Android tablett kan hantera det tack vare en rad appar från tredje part, och Amazon har en Kindle app för det. Men Kobo har lagt en liten tanke till sina eReading tjänster, och resultatet är, tja, annorlunda.

Vad vi har här är en Android tablett som rimligen är väl gjort, men inte bedövning. Det är lite tjock och lite tung (192.4mm av 128.4mm av 13.4mm och 402g). Den byggkvalitet är acceptabelt men inte exceptionella. Diamant mönstring på gummifärdiga ryggplattan är en fin touch, men det lockar flottiga fingeravtryck.

Den 800MHz processor är klassificeras som mid-range. Tyvärr har Kobo inte förts stöd för Flash. Det finns tillgång till Android Market, men inte allt. En delmängd är tillgängliga som inkluderar, säger Kobo, mer än 15.000 fria program. Anmärkningsvärt frånvarande från den förinstallerade listan Android-appar är Google Maps, och det var inte tillgänglig för nedladdning heller. Det finns ingen GPS.

Det finns ingen inbyggd mobilt bredband, men du får Wi-Fi. Det finns 8 GB internt lagringsutrymme, med drygt 5 GB faktiskt tillgängliga – en microSD-kortplats kan du lägga mer lagringskapacitet. Kobo Vox kör Android 2.3, och förinstallerade Android-appar inkluderar en webbläsare, Facebook app, Gmail och andra e-poststöd, kalender, kontakter, galleri, musikspelare, Twitter och YouTube klient.

Kobo lägger Press Reader för att få tillgång till tidningar och Zinio för tidskrifter, förutom dess e-bok läsning anläggningar. Och det finns appar som du kan ladda ner för telefoner och skrivbordet som synkroniserar e-böcker till den sista punkten läsa.

Det finns också vissa sociala medier verktyg för användning med läsning som expanderar något på vad som fanns i Kobo Touch. Kobo Pulse tappar en ikon på varje läsning skärm, som du kan sopa att få tillgång till social service. Du kan kontakta andra som läser samma bok, och dela dina tankar. Du kan även spåra läsa statistik – som lästa sidor, tid att läsa – och tjäna märken för god prestanda.

Den WHSmith bokhandeln är väl befolkade, inklusive massor av gratis, out-of-upphovsrätt texter. Söka efter och ladda ner böcker var inte ett problem. . Den 7I, 1024-by-600-pixel skärm kan vara svårt att läsa i starkt solsken, fann jag också att det är ganska svårt för ögonen inomhus – även med den automatiska ljus avstängd och skärmen ljus vägen ner. Långvarig perioder av läsning är i allmänhet mindre bekväm än med en e-Ink-baserade läsare.

Färgskärmen tömmer batteriet snabbare än e-Ink-baserade läsare. Den senare kan leverera tusentals sida varv och veckor passningstid, medan Kobo Vox batteritid är mycket kortare – som man förväntar sig av en vanlig tablett. Kobo säger batteriet ska leverera sju timmars användning med Wi-Fi avstängd. Du bör antagligen alltid bära en laddare.

Sammantaget fann jag erfarenhet av att använda Kobo Vox för e-bok att läsa mindre besvärlig än jag hade väntat. Kanske jag bara blir mer vana vid att blanda tabletter och e-Ink enheter för denna uppgift. De verkliga irritationer är inte med e-böcker: de är med den något lamslås versionen av Android som Kobo har använt.

Sandra Vogel

Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: En bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Hands-on med Plantronics Backbeat GO 3 och Voyager 5200 headset: Perfekt för den nya Apple iPhone