Mac OS X 10.2 Jaguar Review

Jaguar Apples nya version av Mac OS X, rymmer en mycket större uppgradering punch än 10,2 versionsnumret antyder. En del av detta punch är priset: Jaguar kostar £ 99 (inkl moms.) Och du bara få en uppgradering rabatt om du köpt en ny Mac utan version 10.2 juli eller efter 17. Men dess något förbättrad gränssnitt, kraftfulla nya nätverksverktyg, tre nya applikationer, och bättre prestanda och stabilitet äntligen få Mac OS X: s potential att förverkligas. Om du har köpt OS X 10.1 före den 17 juli och du är inte ute efter nätverksstöd, £ 99 är för mycket att betala. Men om du är företagsanvändare eller om du har en plattformsoberoende hemnätverk, ta en allvarlig titt på Jaguar.

OS X: s anläggning har inte förändrats mycket i Jaguar, det är lika lätt som någonsin, trots med två skivor. Du är tvungen att ange en hel del personlig information setup, som får skickas till Apple för registrering och marknadsföring. Läs vår integritetspolicy innan du ger ut ditt telefonnummer eller e-postadress. Jaguar använder en del av registreringsinformationen till din fördel, till exempel, Sherlock nya Gula Sidorna sökfunktionen ger automatiskt vägbeskriving den plats som du anger som hemadress.

När du startar i Jaguar, kommer du att märka subtila, raffinerade ändringar i Aqua-gränssnittet. De kupig, primär-färgade knapparna nu ser plattare och mer subtilt tonade, medan andra indikatorer, inklusive dra-och-släpp plustecken, sport en 3D-design. lådor dialog nu visa mer information, också. Till exempel, den rationaliserade Visa info rutan visar all data på en gång, i stället för att dela upp det i flikar. Dessutom kan du nu öppna flera Visa Info dialogrutor samtidigt.

Fortfarande längtar efter de praktiska fjäderbelastade mappar har från OS 8 och 9? Jaguar gör en koncession bara för dig: mapp efter mapp öppnas automatiskt när du drar en fil över dem, och alla utom den sista stängs när du släpper musknappen.

mest övertygande förändringar Jaguars gränssnitt ligger i dess förnyade Hitta kommandon. Apple har flyttat hårddisk sökfunktioner av Sherlock, OS X: s sökverktyg och i Finder. Nu, när du öppnar ett Finder-fönster, erbjuder sina verktygsfält en praktisk fält som låter dig söka en viss mapp, enhet eller nätverksvolym. Sökkommandot i Finder Arkiv-menyn (kommando-F) tar upp en strömlinjeformad avancerad fil-sökning dialog. Vi älskar den separerade sökningen som tidigare Sherlock presenteras ofta en förvirrande lista av online och offline resultat.

Däremot söker Sherlock 3.0 nu Internet endast prydligt aggregera vanliga webbsökningsresultat i en enda skrivbordsfönstret – inget behov av en webbläsare. Sherlock organiserar även webbsöknings val i kanaler, som det visas som knappar i verktygsfältet. Till exempel låter eBay kanal du söka och spåra objekt med namn och prisklass, sedan återvänder foton och auktions data i Sherlock-fönstret. Gula Sidorna-kanalen visar kartor och vägbeskrivningar och Applecare kanal presenterar hela Apple Knowledge Base, alla inom Sherlock. Vår enda klagomål är att den allmänna Internet-kanalen omfattar endast fem sökmotorer – och den mest framstående Google är fortfarande inte bland dem. Värre, både fem sökmotorer och Gula Sidorna är fasta, så att du inte kan byta till din favorit karta plats, till exempel.

Enkla förändringar produktivitets undan, Jaguar lägger till några allvarligt imponerande nätverksverktyg. Alla dessa förbättringar skulle vara ett stort genombrott för Mac OS, tillsammans, de mer än motiverar Jaguars prislapp för någon som driver en Mac i ett nätverk. Rendezvous, en dynamisk upptäckt och själv konfiguration teknik som bygger på zeroconf standarder gör att ansluta till IP-enheter så lätt som det var med den gamla Appletalk. Koppla in två Jaguar Mac till en Ethernet-kabel, till exempel, och systemen konfigurera sina egna TCP / IP-adresser och lokalisera varandra på några sekunder. Jaguar också omedelbart erkänner alla tillgängliga trådlösa 802.11b nätverk, presenterar det med namn och låter dig ansluta med ett enkelt klick (och ett lösenord, naturligtvis).

Men Jaguars nya Windows nätverksfunktioner är på pricken. Lägga till en Mac till en Windows-nätverk är lika enkelt som att andas. Du behöver inte längre skriva in en IP-adress eller URL (som med 10,1). Windows-servrar visar nu upp med namn i server kommandot Anslut till på menyn Gå. Helt enkelt dubbelklicka på ett namn för att montera servern på Jaguar skrivbordet och börja surfa den.

Ovanpå det, kan Windows-användare nu logga in på Mac OS X och tillgång Mac-filer. För att möjliggöra delning, klicka på Systeminställningar> Delning och markera rutan bredvid Windows-fildelning. Jaguar genererar en webbadress som du kan ge ut godkända Windows-användare så att de kan få tillgång till offentliga filer med Windows SMB-protokollet – något som var omöjligt i Mac OS X 10.1. Och tack och lov, har Jaguar nu inbyggt virtuellt privat nätverk. På Internet Connect verktyget i mappen Verktygsprogram i Program klickar du på Arkiv> “New VPN-anslutning fönster”, och Jaguar kan du skapa en PPTP-anslutning till en Windows VPN-server så att du kan fjärransluta över höghastighetsanslutning.

Om det inte är nog, har Jaguar en ny Internetdelning funktion som låter dig förvandla din Mac till en Internetportal, låta andra Mac och PC på ditt lokala nätverk för att dela en enda Internet-anslutning medan resterande anslutna till varandra. I dialogrutan Delning i Systeminställningar, välj fliken Internet och markera rutan bredvid “Dela anslutningen med andra datorer på inbyggt Ethernet”. Vi hittade denna process att vara enkel jämfört med liknande programvara från tredje part, såsom IPNetRouter från Sustainable Softworks.

Apple har också laddad Jaguar med en massa nya tillämpningar, men vi hittade några att vara mindre än nödvändigt. Den nya direktmeddelandeprogram, iChat, är lite av en besvikelse. iChat piggybacks på Instant Messenger (AIM) nätverk AOL, så att du kan antingen använda din gamla AIM eller your.Mac kontonamn – men inte båda samtidigt. iChat är långt ifrån lika flexibel som AIM, antingen med färre säkerhetsalternativ och preferenser och fler buggar. I våra tester programmet två gånger vägrade att sluta helt, och vi var tvungna att välja Tvångsavsluta från Apple-menyn. Inte heller iChat kan du kommunicera med andra chattprogram som MSN eller ICQ. iChat erbjuder vissa fördelar om du är i en helt Apple miljö, dock: Den hittar automatiskt andra Jaguar användare på Rendezvous nätverk och låter dig starta chattar inifrån Apples e-postprogrammet Mail. Dessutom kommer alla kompisar du anger i iChat (och de som du anger) automatiskt i Jaguars nya systemomfattande Adressbok verktyget.

På tal om det, är adressboken Jaguars finaste ny ansökan. Det gör även kontaktuppgifter tillgängliga för Mail, Palm-enheter, Bluetooth-aktiverade mobiltelefoner och iCal (fri kalender som Apple lovar för september). Vi kunde enkelt importera hundratals e-postadresser från Claris Emailer i adressboken och tillgång till denna information från Mail utan ytterligare inställningar. Trots sina systemomfattande fördelar, dock Adressbok ser ut som ett utkast, med några alternativ för att visa eller sortera information.

Mail 1.2 gör inte mycket av ett plask, heller. Detta Outlook Express-liknande program är fortfarande inte lika kraftfullt som Entourage, den Emailer ingår i Microsoft Office X svit. Ändå erbjuder några användbara förbättringar. Framför allt, analyserar Mails nya lättanvända skräppost filtreringssystem ordbetydelser, snarare än att bara letar efter ord matcher, sedan flaggor misstänkta meddelanden. Mail kan du träna filtret att så småningom söka skräppost och annan oönskad e-post automatiskt. Vi funnit det vara exakt, fånga mest skräppost.

När det gäller ansökan hastighet, våra benchmark-tester fann att Jaguar jämnar ut ungefär samma som OS X 10.1.5. I dagligt bruk, men fann vi att den förnyade Quartz grafikmotorn, ny flertrådade Finder och uppdaterade FreeBSD 4,4 Unix kärna alla lägga till upp till en mer lyhörd Mac OS X – särskilt när du öppnar fönstren med hundratals filer och växla mellan menyerna . Rullning är fortfarande lite hackig jämfört med OS 9, men det har förbättrats under 10.1.5.

Vi upptäckte också att Jaguar stövlar snabbare och att Classic-miljön, som kör program som inte är OS X kompatibel, lanserar snabbare. I våra tester på en Power Mac G4 / 350 AGP, Jaguar startade en jättestor 20 procent snabbare än i 10.1.5 och Jaguar Klassisk miljö lanseras i mindre än halva tiden av Classic 10.1.5 (54 sekunder snarare än 150 sekunder ).

Eftersom tidigare versioner av Mac OS X dräneras en bärbar dator batteri på halva tiden OS 9 skulle vi också gärna se att Jaguars batteriströmhantering är nu upp till nivå med Mac OS 9, bevara batteriets livslängd för samma tidslängd.

Vid denna punkt, är priset det enda som håller Jaguar tillbaka. Det är OS som Apple borde ha släppt i första hand, och det kan vara den bästa Mac OS någonsin. Priset är en hårt slag om du nyligen köpt version 10.1, men vi uppmanar ändå att du ska överväga att uppgradera. De nya nätverksfunktioner gör Jaguar ett måste uppgradera för alla som använder OS 9 eller OS X 10.1 i ett företags inställning, och även de av er med små kontor eller hemmanätverk kan skörda frukterna.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator