Microsoft blir det rätt med Windows 8 på ARM, och varför Apple skulle vara orolig

Igår Microsoft publicerade en information pjäs över på Building Windows 8 blogg som tittat på hur företaget tog x86 Windows som vi vet, och åter trott det för ARM-arkitekturen. Sedan tidigt i morse fick jag möjlighet att ta en titt på en förhandsversion av Windows på ARM (WOA) kod som körs på en riktig maskin, och jag är nu mer övertygad än jag någonsin har varit att Microsoft har fick det rätt.

Out of the box “erfarenhet kommer att se ut och kännas precis som Windows 8 på x86 / x64 hårdvara,. Skrivbordet i Windows fortfarande kommer att finnas tillgänglig på nekats laddningar. Verktyg som Windows File Explorer och Internet Explorer kommer att finnas tillgängliga,. PC-tillverkare levereras nekats enheter samtidigt som Windows 8 PC fartyget,. WOA kommer att inkludera Microsoft Word, Excel, PowerPoint och OneNote,. WOA kommer inte att stödja någon typ av virtualisering eller emulering strategi och kommer inte att göra det möjligt för existerande x86 / 64 ansökningar att portas eller köra på grund av den negativa effekt detta skulle få för batteritid, Microsoft arbetar för att leverera nekats datorer som kommer att kombinera tre funktioner:.. tunn och lätt i industriell design, lång batteritid och integrerad kvalitet; nekats datorer kommer vara tydligt märkta och märkta för att undvika kund förväxling med Windows 8 på x86 / 64,. WOA inte kommer att finnas tillgänglig som en bara programvara distribution;. en WOA PC / enhet kommer att känna sig mer som en hemelektronik enhet snarare än en traditionell PC.

Låt oss börja med den officiella blogginlägg. Denna långa och detaljerade post (vi förväntar oss inte mindre från byggnaden Windows 8 blogg lag), får vi en hel del svar på frågor som har flyter runt i flera veckor. Specifikt

Detta är alla awesome grejer. Men det blir bättre. I morse fick jag chansen att ta en titt på WOA körs på en enhet. Det var inte hands-on exakt, och jag fick inte ta skärmdumpar eller bilder, men vad jag visade var intressant. Operativsystemet ser bra, och det har varit en hel del förändringar sedan utvecklaren förhandsvisning. Touch UI har sett en hel del förbättringar och förfiningar.

Jag kan också bekräfta att Microsoft Office 15 program finns. De är inte gillar skrivbordet Office-program som du använder för närvarande, men mer som hybrid appar. Från vad jag såg (med hänsyn till att detta är oavslutad kod), ARM versioner av Office tycks erbjuda alla funktioner i sina stationära motsvarigheter. De är mycket anpassad för beröring, men det jag har fått höra kommer inte att leda till kompromisser. Det kommer inte finnas en klyfta mellan Office på nekats enheter och x86 / x64-datorer som det finns säga mellan iWork-program på en Mac, och deras motsvarighet på iOS-enheter.

Och det är därför Apple bör vara orolig. Hittills har jag har varit orolig för att WOA skulle erbjuda en cut-ner, Fisher Price mjuk Windows erfarenhet. Det skulle titta på en bit som anka, kvacksalvare något som en anka, men i själva verket vara mer av en näbbdjur än en anka, och som i slutändan skulle vara dess undergång. Men nu inser jag att jag hade fel. WOA ser ut Windows, kvacksalvare som Windows, och är Windows. Microsoft har dragit av vad den lovat, och har tagit sin desktop OS och lägga den på flera olika plattformar och på olika skärmstorlekar. Detta ändrar hur vi ser på tabletter.

Apple har upprätthållit en klyfta mellan Mac OS och iOS på flera fronter. Medan vi ser en viss förening (på många sätt med migreringen av iOS funktioner i Mac OS), kan du inte hävda att det finns fortfarande en stor klyfta mellan de båda plattformarna. Medan ARM introducerar oundvikligen en skillnad mellan det och x86 / x64 enbart på grund av bristen på arvet stöd, det är en mycket mindre gap, både när det gäller användbarhet och funktionalitet. Även om jag tror att iPad 3 och iOS 5.1 kommer att representera evolutionär förändring snarare än en revolution, om nekats enheter ta bort (fortfarande ett stort om i min mening), kan iPad 4 och iOS 6.x måste krydda saker upp ett par flera skåror för att motverka Windows effekt.

Jag är fortfarande bekymrad över den tunga Metro UI på skrivbordet, och fortfarande hoppas att det kommer att vara ett sätt för användare att avaktivera denna icke-touch-enheter, och jag slags överraskade av Microsofts beslut att döda på Start, men så långt som att Metro UI är berörda, har Microsoft skapat en konsekvent upplevelse över X86 / x64 och ARM.

Det är rättvist att säga att jag är imponerad. Väldigt imponerad.

Fem skäl till varför Windows 8 inte kommer att vara död vid ankomsten, Steven J. Vaughan-Nichols: Fem anledningar till varför Windows 8 kommer att vara död vid ankomsten, Microsoft tar bort “Start” -knappen från senaste Windows 8 bygga, Windows 8 att hjälpa dig att spara pengar när på språng, Windows 8 ARM-enheter för att få en “klassisk” desktop erfarenhet,? Windows 8 och död “rika” appar, det är dags för Microsoft att komma ren över Metro UI, PC-industrin är på väg mot kollaps

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Kan framtiden för Android vara Windows?

Windows 10 tips: Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick

Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Enterprise Software, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela, Microsoft, Kan framtiden för Android vara Windows, Windows 10, Windows 10 tips : Lös nätverksproblem med en återställnings ett klick