Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: Betala för att spela

Vill full alternativ för Windows 10 förvaltnings? Förbered dig på att betala.

Mer Windows 10

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner, Microsofts nya affärsmodell för Windows 10: betala för att spela, Windows 10 Enterprise nu tillgänglig på abonnemang från Microsofts molnpartner, Felsökning och reparation Windows 10 problem

Varje artikel jag har läst nyligen om Windows 10 är inriktad på dess funktioner, dess användargränssnitt, dess uppdateringsmekanismer, eller dess sekretesspolicy. Men ingen verkar vilja tala om de fundamentala förändringar i Microsofts affärsmodell för Windows.

Att tystnad sträcker sig till Microsoft självt, förresten. Även om företaget har gjort grossist förändringar i hur det monetizes Windows, fortsätter att hålla de flesta av detaljerna långt under radarn.

Kärnpunkten är detta: Priset på Windows, som betalas av OEM, är nere. Det exakta priset som Microsoft debiterar stora OEM för Windows är en noga bevarad hemlighet, men det finns ingen tvekan om att prislappen har sjunkit tvärt under de senaste åren. Faktum är att på vissa enheter, såsom små tabletter, är OEM priset på Windows bokstavligen noll.

Människor är fortfarande att köpa persondatorer, men graden av nyförsäljningen minskar jämfört med året innan. Färre datorer, med lägre intäkter per enhet, innebär dramatiskt lägre totala intäkter för Windowslicenser knutna till dessa datorer.

Men kostnaden för att utveckla, distribuera och stödja Windows inte minskar. För att bibehålla sina marginaler, är Microsoft aggressivt letar efter nya sätt att övertyga Windows-användare att betala för ytterligare produkter och tjänster.

Detta är inte en plötslig förändring. Snarare är det en fortsättning på flera trender som har varit år i vardande. Intäkter från Windows OEM-licensiering en gång dominerade Microsofts balansräkning. Idag, denna verksamhet, men ändå stora, är inte ens i topp tre bland Microsofts många miljarder dollar operativa divisioner.

För företagskunder, är lite av den nya. För entusiaster och konsulter som arbetar med små företag, förändringarna är överraskande, och potentiellt ovälkommen.

Traditionellt, Microsofts intäkter från Windows kommer från två huvudsakliga källor: OEM-licenser och licenser företag. För de flesta icke-företagskunder, är kostnaden för Windows-licens för bara en del av kostnaden för en ny dator. Du behöver inte tänka på dess kostnad, något mer än du bryr vad OEM betalat för CPU eller minneskretsar.

Enterprise Software;? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

En viktig ny intäktskälla är från upsells: försäljning av appar (via Windows Store) och tjänster som Office. Den andra källan är från utgåva uppgraderingar: Hem till Pro och Pro Enterprise. Skifta blandning av Windows försäljning från låg kostnad Home edition till pricier affärs utgåvorna är en viktig del av Microsofts finansiella generalplan.

Så låt oss titta på var och en av dessa tre upplagor och se hur du kommer att vara subtilt eller inte så subtilt förmås att spendera mer pengar.

Hem

Den grundläggande förslag av Windows 10 Home är “Ställ in det och glömma det.” En snåla PC-användare en gång kunde få med Home Edition. Nu, många av de traditionella förvaltning och konfigurationsalternativ du en gång tog för givet är inte tillgängliga på denna utgåva.

Uppdateringar, till exempel, kan inte skjutas upp. Båda kvalitets uppdateringar (som de månatliga Patch tisdag säkerhetskorrigeringar) och funktionsuppdateringar (de fria större uppgraderingar, såsom årsdagen Update) hanteras av Microsoft. Dessutom finns det färre anpassningsalternativ än tidigare. Funktioner som brukade ha en on-off switch nu kan bara hanteras med manuella registeruppdateringar, om alls.

Den så kallade Windows 10 Konsument erfarenhet innebär merförsäljning möjligheter visas på Start-menyn automatiskt, med föreslagna program till vänster och upp till fem plattor på höger, för Twitter och spel som Candy Crush. Get Office app ingår också i varje kopia av Windows 10, som erbjuder gratis prövningar med målet att få användare att betala för en månatlig eller årlig Office abonnemang.

Proffs

Historiskt, uppgradera till en av affärs versioner av Windows (Windows 7 Professional och Ultimate, till exempel), var det sätt att låsa upp “pro” funktioner som BitLocker-diskkryptering och möjlighet att ansluta till en dator med hjälp av Remote Desktop Protocol.

Det är fortfarande sant för Windows 10 Pro, som också krävs om du vill ansluta en dator till en Windows-domän.

Men den största förändringen är att det finns gruppolicyredigeraren, en annan Pro-enda funktion. I tidigare Windows-versioner, var grupprinciper mestadels ett företag verktyg. I Windows 10, är ​​det enda sättet att konfigurera Windows Update for Business. Om du vill skjuta upp uppgraderingen till en ny version av Windows för upp till fyra månader, måste du betala för Pro uppgradering.

Det mest ekonomiska sättet att göra det är att beställa den från OEM, med en ny dator. De flesta business-class-datorer, inklusive Surface Pro och Surface Boka modeller, inkluderar Windows 10 Pro i inköpspriset. På en build-to-order PC från en OEM som Dell, kanske en Pro uppgradering kosta så lite som $ 40. Om du väntar med att uppgradera en ny dator med Windows 10 Hem till Pro betalar du $ 199. Aj.

En gotcha med Windows 10 Pro som kommer att vara särskilt nedslående för konsulter som förvaltar småföretag är oförmågan att stänga av konsumentens upplevelse. Det innebär efter varje uppdateringsfunktionen måste du manuellt ta bort dessa föreslagna program. Och det är bara en av flera grupprincip alternativ som kräver Enterprise-versionen.

Företag

Windows Enterprise är den mest missförstådda av alla utgåvor. Den finns som en uppgradering bara och för företagen, kräver en underliggande Pro-licens. Enterprise Edition innehåller ytterligare licensrättigheter, till exempel möjligheten att köra Windows i upp till fyra virtuella maskiner och distribuera Windows via avbildnings rättigheter.

Traditionellt har företag sålts via volymlicensavtalen, som inte är tillgängliga för små företag. Det förändras från och med denna månad, med möjlighet för små företag och privatpersoner att köpa Windows 10 Enterprise som en teckningsoption (Windows 10 E3) för $ 7 en månad.

Enterprise Edition har flest förvaltningsalternativ, inklusive Windows Update for Business och förmågan att undertrycka irriterande upplevelse för konsumenten med grupprinciper.

Resultatet av alla dessa förändringar är att driva och prod människor som kanske tidigare har varit nöjda med Home Edition för att flytta upp till Pro, och för att uppmuntra en liknande uppgraderingsalternativet för Pro-användare att flytta till Enterprise.

Bara vara beredda att betala.

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september