Midori, Drawbridge, Singularity: Vad Microsoft lär från operativsystemet forskning

Det finns alltid ett stort intresse i Microsofts olika forsknings operativsystem (Midori, vindbryggan och Singularity och relaterade projekt), särskilt som åter org förra året satte de människor som hade gjort den forskning Operating Systems Group. I själva verket, fd chef för Microsoft Research Rick Rashid var kort i OSG (även om han nu gått vidare till kontoret lag).

Men tror inte det som någon form av forskning övertagande. Det spelar ingen roll hur många människor från ett OS forskargrupp flytta under Windows paraply, det fortfarande inte betyder Microsoft någonsin kommer att leverera Draw eller Midori som en ny version av Windows. Det behöver inte ens betyda att funktioner från dessa operativsystem forsknings någonsin kommer att leverera i Windows, åtminstone i någon direkt igenkännlig form.

Microsoft watcher Mary Jo Foley blogg omfattar de produkter, människor och strategier som gör Microsoft fästing.

Det innebär – som ni kan gissa från ordet forskning – att Microsoft har fått lära om nya sätt att bygga ett operativsystem (kan du göra allt typ säker Vad gör det för prestanda och förmåga att bygga applikationer?) Eller om hur specifik OS har arbete.

Till skillnad från vissa projekt där forskare har arbetat direkt på funktioner för en produkt (som mikrofon bearbetning i Kinect, eller röst översättning för Skype), dessa forsknings OS projekt var forskning, inte forskning och utveckling.

Även när en funktion låter bekant, när den gör det i Windows eller Windows Server – som har att erbjuda bakåtkompatibilitet för tusentals applikationer – det är mycket osannolikt att samma funktion som i forsknings OS.

Ta behållare – en nivå av virtualisering som inte handlar om att ha en hel OS utan om arbetsbördan eller en eller flera program som du bryr dig om, skivade bort från OS de körs på och isolerade från andra behållare.

Docker har varit att få en hel del uppmärksamhet som ett sätt att göra detta på Linux, men det är inte en ny idé. Det låter säkert bekant om du har tittat på Drawbridge, som har en “lätt, säker isolering container” kallas Vindbrygga picoprocess som är “byggd från en OS process adressutrymme, men med alla traditionella OS tjänster bort.” Dessa tjänster flyttas till biblioteket OS, Drawbridge använde en “upplyst” version av Windows, som är där den kommersiella OS referens kommer ifrån.

Så när Windows Server lägger till stöd för behållare och för Docker som Microsoft tillkännagav nyligen, kommer det vara att lägga vindbryggan picoprocess till Windows? Inte riktigt, enligt “Madhan A” från Microsoft Azure laget. Han kallade Drawbridge “ett internt forskningsprojekt som vi har varit innovativa på, och som har hjälpt oss att få värdefull erfarenhet med behållare. Mycket av det vi tillkännagav [om Docker på Windows Server] föddes ur de erfarenheter som vi hade med vindbrygga.

Det är mindre en vindbrygga funktion sjöfarten i nästa version av Windows Server och mer lärande från den forskning som sker i Drawbridge (och ett tidigare projekt som kallas Xax tittar på att köra datorprogram i en webbläsare som används också idén om picoprocess) hur man bygger behållare .

Det finns tydliga tecken på Drawbridge inspiration i vissa Windows 8.1 funktionsnamn och personer som arbetat på Midori har lagt detaljer till sina meritförteckningar. Men medan Windows 10 och Windows Server vNext kommer att dra nytta av vad Microsoft lärt dess olika forskning, är detta långt ifrån att vända en forsknings OS i en transport OS, ännu mindre att ersätta Windows med en forsknings OS.

Egentligen handlar det om att försöka nya idéer ut och om de fungerar, då Operating System Group kommer att genomföra dem – i Windows som vi känner den.

? TechnologyOne tecknar AU $ 6,2 affär med jordbruk

Jag kom att älska Surface Pro så varför Windows 10 känns som kanal tejpa mina fingrar tillsammans, Windows 10 Technical Preview för Enterprise: Skärm; Bygg framtiden för webben, en standard i taget

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

Enterprise Software;? TechnologyOne tecken AU $ 6,2 affären med jordbruk, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Enterprise Software, Apple att släppa iOS 10 den 13 september, MacOS Sierra den 20 september

Vidare läsning