Mobil-TV-operatören i serien storm

MANILA – Det har ännu inte kommersiellt distribuera sin mobil-TV tjänst, men lokala operatören Smart Communications har haft att göra med lagstiftning och regler förfrågningar om påstådda kränkningar i förvärvet av sin mobil-TV-serien.

I uttalanden till media under de senaste två veckorna, House of the representanter medlemmar Rodolfo Plaza – som representerar distriktet Agusan del Sur – och Joseph Santiago – för distriktet Catanduanes – har krävt att Smart Communications ägda Mediascape fråntas sin kongress franchise.

Plaza ett lagförslag i underhuset kräver återkallande av koncessionen i Mediascape, som driver Smart mobil-TV erbjudande, medan Santiago inledde en undersökning som chef för kammaren informations- och kommunikationsteknik kommitté för att undersöka påstådda oegentligheter.

Enligt lagstiftarna var Mediascape franchise illegalt säljs på åtminstone två tillfällen utan föregående godkännande av kongressen. Enligt lokal lagstiftning, kan franchise enheter som inte lagligen överföra äganderätten eller kontroll av en franchise utan samtycke av kongressen.

Plaza anklagade också tidigare nationella tele kommunikation (NTC) ordförande Ponciano “Jacky” Cruz Jr i “självhandel”, när han oregelbundet beviljas “midnatt” satellit-TV licens för att Mediascape under sin korta sexmånaders snålhet i byrån, i enlighet med den nu avsatte presidenten Joseph Estrada.

Enligt Plaza, Cruz var en av fem medlemmar i styrelsen vid SATVentures, som är den kontrollerande intressent av GV Broadcasting System. MediaQuest Holdings, ett helägt enhet Smarts moderbolag och bärare PLDT förvärvade GV Broadcasting för 450 miljoner pesos (US $ 9,6 miljoner) förra året och senare omdöpt det Mediascape.

Ombedd att kommentera, en talesman för Smart sade företag har ännu att göra ett uttalande om problemet.

NTC, den filippinska telekomtillsynsorganet, skickade ett brev till MediaQuest president Orlando Vea kräver en förklaring på varför dess kongress serien är under sonden av kongressen.

Du härmed att underkasta sig uppdraget var din förklaring på frågorna i [husräkningen], och om huruvida försäljningen av GV (Mediascape) samt dess franchise till MediaQuest gjort i strid med 20 § lagen om offentlig service, ändrad och andra relevanta frågor i frågan, “NTC stol Ruel Canobas, berättade Vea i brevet. Santiago hade fått en kopia av brevet.

Själv en tidigare chef för NTC, är Santiago nu uppmanar Smart moderbolag PLDT att söka en ny kongress serien för sin mobila TV och planerade satellit (eller direkt till hemmet) satsningar.

Den rättsliga ståhej hotar att ytterligare fördröja Smart mobil-TV-tjänst, som har erbjudits gratis för allmänheten under mer än ett år, på grund av avsaknaden av ett regelverk som styr marknadssegmentet.

Melvin G. Calimag är en frilansande IT-skribent baserad i Filippinerna.

Video: 3 tips för att anställa Millennials

SMB, Video: 3 tips för att anställa Millennials, Enterprise Software, den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt, stora datamängder, de smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb, Robotics, bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer

Den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt

Den smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb

Att bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer