Monash University erhåller MASSIVA superdator uppgradering

Monash University har fått en M3 högpresterande superdator uppgraderingen med hjälp av Dells super datorplattform och drivs av grafikprocessorer (GPU) jätte Nvidia.

Enligt Steve Oberlin, CTO på Tesla – Nvidias accelererade dator affärsenhet – M3 är en högpresterande dator som kommer att påskynda universitetets forskning.

Monash University har investerat AU $ 4.100.000 i denna nya AU $ 5.700.000 projekt för att finansiera M3, som ligger vid Multimodal australiska SCIENCES Imaging och Visualisering Miljö (massiva) i Clayton, Victoria.

I samarbete med CSIRO och den australiska Synchrotron, är massiv en högpresterande datoranläggning som utformats speciellt för att bearbeta komplexa data.

Enligt Monash, under de senaste fem åren, massiva har spelat en nyckelroll i driv upptäckter inom många discipliner, inklusive biomedicin, materialforskning, teknik och geovetenskap.

Professor Christina Mitchell, dekanus för medicin, vård och hälsovetenskap, sade att det finns mycket vi kan lära av data MASSIVE tar emot, med M3 håller förmågan att länka värdefulla data från lik av MRI till cancerforskning.

M3 kommer att vara särskilt viktiga för Medicinska fakulteten genom att tillhandahålla beräkningskapacitet som är formbar, ansluten och kan formas för att stödja behoven hos Monash strategiska forskningsområden “, sade hon.” Data är värdelös utan analys. det är därför vi är så glada över massiv.

Bortsett från M3 vara “galen snabbt”, sade Oberlin uppgraderingen är baserad på Nvidias Tesla K80 för databehandling och high-end visualisering, som är den senaste generationen av plattformen med ungefär en halv terabyte per sekund minnesbandbredd.

Förutom de 50 Nvidia Tesla K80 GPU co-processorer med 2 GPU chips per kort omfattar M3 också 8 Nvidia Grid K1 grafikprocessorer för medel ände visualisering som kommer att stödja upp till 32 samtidiga användare, 1.700 Intel Haswell CPU-kärnor, en 1,15 petabyte Lustre parallella filsystem kan läsa data på en topp på 24 gigabyte en andra och en 100 gigabyte per sekund Ethernet Mellanox Spectrum nätverk.

M3 är ännu en förlängning av den M-serien, med universitetet rör sig genom tidigare M1 och M2 stadier. Enligt Oberlin, är M3 ett tillägg av förmåga, med Monash bekräftar M3 är ungefär fyra gånger snabbare än M2.

“High Performance Computing har varit en riktigt intressant sak att titta på”, säger Oberlin.

Hur beräkningsvetenskap har blivit både en del av den disciplin som hjälper människor med teorin, hjälper människor med experimenterande, med upptäckten, samt simulering och modellering har blivit en giltig vetenskap domän i sig.

Om man tittar på alla rymd upptäckter, de största vetenskapliga instrument i världen, nästan alla av dem är starkt beroende av extremt högpresterande datorer att göra modellering, att inrätta sina experiment, för att förstå vad som händer, och att sortera förpackningar och mängder av resultat, eller att omvandla utsignalen till en form som kan förstås av bara människor.

Monash M3 är speciellt utformad för forskning och Nvidia förväntar andra forsknings kunder kommer att se att distribuera K80 inom en snar framtid för samma fördelar som Monash kommer att få, inklusive massiva parallell datorkraft och förmåga att bearbeta stora mängder data

Nvidia sade att för att kunna bearbeta stora data i realtid eller nära realtid är den heliga graal, och tillade att om du inte kan komma åt den i realtid, du kommer aldrig ikapp.

Oberlin sade att i flera år, den australiensiska Synchrotron har också använt Nvidia acceleratorer för att göra nära realtid konstruktion av bilder som hjälper dem att förstå grunderna i den atomära strukturen av de material som det skiner ett mycket starkt ljus igenom.

“Det gör det instrumentet något som faktiskt är användbar och kan användas för att bidra till att förbättra den lik av medicin och materialvetenskap”, sade han.

Socialt företagande, Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform, stora datamängder, är detta en ålder av Big OLAP,? Big Data Analytics, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, stora datamängder, MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta

Också ligger i Melbourne, är Synchrotron en cyklisk partikelaccelerator som ger en kraftfull ljuskälla, avslöjar den innersta struktur av material i mycket hög detalj.

Det har drivits av den australiska Nuclear Science and Technology organisationen sedan 2013 och enligt ministern för industri, innovation och vetenskap Christopher Pyne, gynnar det över 4000 forskare per år, bland annat från Australien och Nya Zeeland.

Australiens Synchrotron är också den största bit av vetenskaplig infrastruktur på södra halvklotet.

Tidigare denna månad, meddelade Nya Zeelands regering och forskningssektorn en total investering på AU $ 4.500.000 under tre år för Synchrotron, och som en del av den federala regeringens AU $ 1,1 miljarder National innovation och vetenskap agenda avtäcktes i december var den australiska Synchrotron tilldelade AU $ 520.000.000, tänkt att inledas senare under året.

I samarbete med CSIRO och den viktorianska regeringen, Monash, liksom den australiensiska synkrotronljuskälla, köpte två IBM super tillbaka under 2011.

Det treåriga projektet kosta ungefär AU $ 8.000.000, med delstatsregeringen bidra AU $ 1.450.000, National Computing Initiative fronting AU $ 1.200.000, och de återstående kostnaderna delas bland Monash University, Synchrotron, CSIRO, och den viktorianska partnerskap för Advanced Computing .

Tidigare denna månad, välkomnade den naturvetenskapliga fakulteten vid University of Western Australia (UWA) sin egen högpresterande datorer (HPC) kluster till dess Perth campus för att hjälpa till med beräkningskemi, biologi och fysik.

Enligt Dr Amir Karton, chef för beräkningskemilabb på UWA School of kemi och biokemi, placerar Pople HPC fakulteten i en unik position för att stödja sin avancerade forskning, säger maskinen kommer att användas för att genomföra flera omfattande simuleringar av biokemiska processer, studerar gravitationsvågor, och simulerar förbränningsprocesser som genererar föreningar är viktiga för frögroning

University of Queensland tog ett dyk i stor datateknik efter att ha skrivit en multimiljon dollar affär med australiska högprestandaberäkningar spelare Xenon Systems för en skräddarsydd superdator i april förra året, som syftar till att kritan siffrorna för stora forskningsprojekt.

Australian Bureau of Meteorology räknar med att ha sin AU $ 77.000.000 Cray XC-40 superdator igång i mitten av 2016, och försvarsdepartementet försvarsminister vetenskap och teknik Group bör ha en egen superdator senare i år efter att begära in anbud i september, söker en högpresterande Linux-baserad maskin för att stödja aerodynamisk simulering och utföra sina Computational Fluid Dynamics simuleringar.

Varning: Asha Barbaschow reste till Monash University som en gäst av Nvidia.

Linkedin avslöjar sin nya blogging plattform

Är detta en ålder av Big OLAP?

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

MapR grundare John Schroeder steg ner, COO för att ersätta