M’sian offentliga sektorn stärker OSS adoption

KUALA LUMPUR – Antalet offentliga myndigheter som inför öppen källkod (OSS) fortsätter att stiga snabbt, med 71,1 procent av landets regeringskansliet har utplacerade OSS hittills.

Enligt den malaysiska administrativa modernisering och Management Planning Unit (Mampu), som i mitten av juli, 515 av landets 724 offentliga myndigheter har antagit OSS. Detta kan jämföras med 354 byråer under 2008 och 163 under 2007.

Av de 515 byråer har 435 utplacerade OSS i sin infrastruktur backend och 404 använder OSS skrivbordsprogram. Totalt 223 var federala myndigheter medan resterande 292 var statliga myndigheter.

Notera att den malaysiska regeringen är tidigt ute med OSS, Mampu s generaldirektör, Normah Yusof, säger: “Vi lanserade vår offentliga sektorn OSS generalplanen 2004 och har aktivt utföra planen sedan dess.” Regeringen Enheten fokuserar på olika insatser som syftar till att förbättra effektiviteten i malaysiska offentliga tjänster, inklusive IT-initiativ som öppen källkod, Normah reportrar vid den senaste MSC Malaysia Open Source Conference.

Ett år innan den ambitiösa 2004 generalplanen inleddes, hade endast 25 myndigheter inom den offentliga sektorn antas öppen källkod, tillade hon.

Hittills har den offentliga sektorn genomförs 1,674 OSS-projekt med totala besparingar som överstiger 48.800.000 ringgit (US $ 14.000.000). Enligt en juni 2009 frågan om Open Source Competency Center (OSCC) Mampu nyhetsbrev, har 295 byråer utplacerade OpenOffice.org, totalt nästan 20.000 installerade säten och spara den malaysiska regeringen över 18,8 miljoner ringgit (US $ 5.400.000) i licensavgifter.

En OSCC tjänsteman sade ökningen i OSS antagandet bland myndigheter har varit “exponentiell” under de senaste åren. “Utan tvekan har det varit ett stort uppsving”, säger Stanly Tan, kunskap bank manager på OSCC, som bildades och för närvarande drivs av Mampu att underlätta OSS genomförande inom den offentliga sektorn.

Tan tillskrivas ett snabbt antagande av OSS till ett effektivt genomförande av den offentliga sektorn OSS generalplanen. Inom ramen för detta initiativ, Mampu och OSCC utsträckning främjat användning av OSS och uppmanade myndigheter att delta i workshops om öppen källkod antagande och genomförande, sade han.

För att ytterligare öka antagandet av OSS, det gjord finns även olika öppen källkod och verktyg för myndigheter inom den offentliga sektorn, tillade han. Till exempel utvecklat ett paket för genomförandet OpenOffice.org, vilket ger en steg-för-steg guide för att hjälpa byråer migrera till Openoffice från andra kontorsproduktivitetssviter som Microsoft Office, säger Tan.

Den OSCC utvecklade också OSS Development Toolkit, en samling av OSS verktyg som lämpar sig för användning i en Windows-miljö och applikationsutveckling. Finns för gratis utdelning, var verktygslådan sammanställas och dokumenteras för att tillhandahålla en uppsättning gemensamma verktyg som behövs i en typisk mjukvaruutveckling livscykel (SDLC). Andra open source-program tillgängliga för myndigheter inkluderar MyMeeting, MySpamGuard, MyNetWatch och MyWorkSpace.

Enligt Tan, den OSCC och Mampu är hoppfulla att uppnå 100 procent OSS antagande i alla myndigheter innan generalplanen går in i sitt tredje genomförandefas nästa år.

Den malaysiska regeringens framsteg i OSS adoption har inte gått obemärkt förbi andra länder. Den Mampu s Normah sa: “Saudiarabien har begärt vår hjälp för att fastställa sin egen OSCC, och vi har tvingat.”

Lee Min Keong är en frilansande IT-skribent baserad i Malaysia.

SMB, Video: 3 tips för att anställa Millennials, Enterprise Software, den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt, stora datamängder, de smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb, Robotics, bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer

Video: 3 tips för att anställa Millennials

Den största hemligheten i social: Brand samhällen finns överallt

Den smutsigaste lilla hemlighet om stora uppgifter: Jobb

Att bygga en smartare robot med djup lärande och nya algoritmer