NAB räknar Windows Phone 8 med ny app

National Australia Bank (NAB) kommer att lansera en Microsoft Windows Phone program, som man hoppas kommer att hjälpa sin övergång till den förestående Windows 8-plattformen.

NAB app ATM finder använder Bing Maps, (Credit: NAB)

Microsoft kommer att släppa sin Windows 8 OS senare i år, vilket är inriktad på pekskärmsenheter, såsom tabletter. En mobil version av operativsystemet är satt att följa, men, stöds inte av några telefoner som för närvarande finns på marknaden.

Enligt NAB, har efterfrågan på Windows Phone 7-plattformen bank app ökat betydligt, vilket ledde till utvecklingen av den nya appen.

Appen är för närvarande i privat beta och är inställd på att starta nästa vecka. Det finns en ATM locator, som använder Bing Maps Microsofts, en levande Twitterfeed för NAB tweets och standardbetalningstransaktionskapacitet.

NAB redan har ägnat appar för iOS och Android-enheter.

Windows Phone 7 släpptes i början av 2010, men har misslyckats med att nå en betydande marknadsandel. Men NAB fortfarande finns plattformen mycket spännande, särskilt Live Tile-funktionen, som gör det möjligt för användare att fästa vissa applikationer, funktioner och webbplatser på sin startskärmen.

Banken utnyttjade denna funktion genom att låta valutakonvertering del av den nya appen ska omvandlas till ett Live Tile.

Men i slutändan, är appen ett sätt för NAB att acklimatisera sig till Windows Phone OS familj.

Sättet att se på detta är [som] en språngbräda in i framtiden “, säger NAB chef för mobila och ny teknik Ben Forsyth.” Windows 8-plattformen är överhängande både på skrivbordet och tablett … men telefonen kommer att följa mycket Kort efter.

Det är en möjlighet för oss att lära sig om denna plattform och att förstå vad dessa möjligheter kan vara.

Vissa Windows Phone 7 telefoner har närområdet kommunikation (NFC) kapacitet, men NAB har inga omedelbara planer på att lägga ett kontaktlöst betalningsmetod för telefonerna.

Banken hade slagit sig ihop med Visa och Telstra för försöks NFC betalningar under 2007, men efter fyra år, har ännu att partnerskap för att bära frukt.

Bank;? CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, säkerhet, Den Hyperledger Project växer som gangbusters, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, Bank, Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar

“Vi har ett dedikerat team som arbetar på dessa lösningar – så bara titta på detta utrymme”, säger Forsyth.

Med RIM närvarande i trångmål, NAB har inga omedelbara planer på att utveckla en mobil app för BlackBerry-enheter.

Detta var också fallet för Commonwealth Bank.

Vi kommer att fortsätta att titta på [RIM] och se vad den klarar av att göra med BlackBerry 10-plattformen “, säger Forsyth.” Det är rättvist att säga sin nedgång på den australiensiska marknaden gör det inte en särskilt tilltalande mål just nu.

Men jag håller stora förhoppningar de faktiskt kan utföra någon form av uppsving.

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Den Hyperledger Project växer som gangbusters

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar