NBN är Tassie uppgradering kosta $ 1.300.000

NBN Co kommer att spendera $ 1.300.000 på att ersätta föråldrad nätverksteknik i 700 lokaler Tasmanian prövningsställen för National Broadband Network (NBN).

Tasmanien var den första staten i Australien för att ta emot NBN utrullningen. Som sådan var det behandlas som en pilotplats för $ 35,9 miljarder nätverk, som NBN Co använde det för att räkna ut den bästa tekniken och konstruktionsmetoder för nationell utrullning. Installeras i varje av de Tasmanian lokaler i det inledande skedet av utbyggnaden var ett NEC Ethernet nätverksavslutningsenhet (NTU), med en maximal nedladdningshastighet begränsad till 100 megabit per sekund (Mbps), medan NBN Co planerar nu att erbjuda hastigheter på 1 gigabit per sekund (Gbps) i framtiden.

NBN Co har sedan använt Alcatel-Lucent gränssnitt i lokaler på fastlandet roll-out platser, som kan stödja 1Gbps nedladdningshastigheter.

VD Mike Quigley berättade en budgetberäkning utfrågning i går kväll att bolaget kommer att behöva ersätta NEC enheter med Alcatel-Lucent växel i ca 700 lokaler i Tasmanien, bestående av 300 i Midway Point, 150 i Scottsdale och över 200 i Smithton. Detta är betydligt lägre än den 4000 uppskattades i februari. Företaget har uppskattat att ersättningen kommer att kosta totalt $ 1,3 miljoner till den skattskyldige. NBN Co kommer att avsluta denna uppgradering i slutet av året.

Telstra sade i februari att det kommer att hålla inne erbjuda kommersiella tjänster i Tasmanien förrän uppgraderingen har slutförts.

“Telstra måste vänta tills tekniken i Tasmanien uppgraderas, och NBN system och processer som stöder betjänar våra kunder ger samma nivåer av service till alla kunder, oavsett var de bor,” Telstra berättade webbplatsen Australien vid den tidpunkten.

NBN Co sade att kunderna inte skulle märka skillnaden mellan de två enheterna i dag, och att det finns många andra tjänsteleverantörer att välja mellan i Tasmanien i tiden.

De goda nyheterna för människor i dessa samhällen är att de inte behöver vänta på Telstra innan de får fördelarna med supersnabbt bredband. Det finns gott om val från många andra Internetleverantörer som erbjuder mycket konkurrenskraftiga NBN-aktiverade tjänster just nu.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata