NBN läcka avslöjar kopparreparationskostnad utblåsning till AU $ 640m

Företaget rulla ut Australiens National Broadband Network (NBN) har haft en annan intern utkast läckte, den här gången avslöjar att kostnaden för att ersätta eller reparera äldre kopparnätet kommer att uppgå till AU $ 641.000.000.

“State of kopparnätet betydligt sämre än väntat, vilket leder till ett omfattande arbete bortom nod” dokumentet daterat 26 februari 2015, först upptäckt av The Australian, säger.

NBN rankad denna risk som “nästan säkert”, med “stora” konsekvenser.

Beslut om att minimera sanering under uppbyggnad kan minska hastigheterna tillgängliga, skapa ytterligare börda på connect och hindra snabb migration.

Med NBN byggnad 24,544 noder med FY19 – med 178 lokaler som är anslutna per nod – på AU $ 26.115 per nod, kostnaden för koppar sanering uppgår AU $ 640.970.000.

Denna siffra är en betydande ökning från AU $ 2685 per nod beräknas i December 2013 strategiska översynen, som skulle ha uppgått AU $ 90.400.000.

Dokumentet säger att kopparsaneringskostnader är “baserat på Goldman Sachs beräkningar och väntar på E & DS modellering uppdatering”.

Shadow minister Jason Clare smällde koalitionen över nyheten, säger att det bevisar återigen att regeringens NBN modell är inte idealisk.

“Den senaste läckan graverande för Malcolm Turnbulls andra klassens version av NBN, eftersom det visar att kostnaden för fastställande av koppar som gör Malcolm Turnbulls andra klassens version av NBN arbete har gått ut med nästan 900 procent”, Clare sade i ett påstående.

Denna utblåsning har hänt eftersom Malcolm Turnbull antaganden om hur mycket det skulle kosta att reparera och sanera gamla kopparnätet var massivt fel.

Den December 2013 strategiska översynen antas dessa kostnader skulle vara AU $ 2685 per nod, i mars 2015 det hade blåst ut till AU $ 26.115 per nod.

En NBN talesman påpekade att dokumentet är en unendorsed utkast från mars, och har ingen betydelse för det aktuella läget i nätet, vars kostnader redovisas under sin verksamhetsplan.

“Baserat på vår erfarenhet inom området, som för FTTN nu sträcker sig till mer än 550.000 bostäder inom byggbranschen och mer än 40.000 bostäder redo för service, är vår kostnad per lokaler för FTTN som beskrivs i verksamhetsplan i augusti bevisa exakt,” den talesman berättade webbplatsen.

Alla kostnader i samband med FTTN nätverket redovisas i företags planen släpptes i augusti, som ingår ökningen i toppfinansiering … Risker och planer för att begränsa för nätverket beskrivs i verksamhetsplan och den reviderade toppfinansierings siffra tar dessa scenarier beaktas. Vi har tagit fram en topp finansiering intervall och som en beredskapsplan, som försiktiga åtgärder för att hantera ett projekt av denna storlek och komplexitet.

NBN flyttat från en fullständig fiber-to-the-lokaler (FTTP) utrullningen efter koalitionens val till den nuvarande så kallade multi-teknik mix (MTM). MTM vinklar för att ge 38 procent av befolkningen med FTTN och fiber till källaren (FTTB), att använda sig av de befintliga kopparledningar, 34 procent med hybridfiberkoaxial (HFC), 20 procent med FTTP, 5 procent med fast trådlös och 3 procent med satellittjänster.

Storskalig utbyggnad av FTTN godkändes av den australiska konkurrens- och konsument kommissionen (ACCC) i juni med en reviderad AU $ elva miljardaffär tillåter NBN att ta ansvar för Telstras HFC och koppartillgångar.

Den FTTN nätverket påslagen i september, med NBN hävdar att kunderna kommer att kunna uppnå nedladdningshastigheter på upp till 100 Mbps via de befintliga kopparledningar.

MTM NBN beräknas kosta upp till AU $ 56 miljarder topp finansiering och beräknas vara färdig år 2020, med Byggplanen avslöjar att det syftar till att omfatta 9,5 miljoner lokaler September 2018.

Det har länge varit kritik som FTTN skulle vara en långsammare hastighet nätverk än FTTP, med Clare nyligen säga koppar som används för nätverket är så gammal att det är att behöva bytas ut.

“Jag har talat med några entreprenörer i området nyligen för att få en känsla för hur bra kopparnätet är, och hur mycket av det behöver arbete eller behöver bytas ut. De har berättat för mig att NBN arbets antagande är att 10 procent av kopparpar i fiber-to-the-nod områden kommer att behöva sanering “Clare sade vid toppmötet i CommsDay i oktober.

Men på platser som Newcastle och Central Coast, har närmare 90 procent av kopparparen behövs arbete. På vissa ställen är koppar så illa det måste bytas ut. En entreprenör berättade i Newcastle och Central Coast 10 till 15 procent av kopparledningar har längder ersättas.

Och det är inte bara händer i Newcastle eller Central Coast, en annan entreprenör berättade i Campbell i Sydney att NBN har haft till nyligen ersätta nästan tre kilometer gamla koppar med ny koppar.

ISP konsumentgrupp Internet Australien lagt sin röst till detta, säger att regeringen – både under arbete eller liberala partiet – har varit alltför hemlighets över kostnaderna i samband med att rulla ut ett FTTP nätverk.

“Vår expert medlemmar har allvarlig oro för långsiktiga lönsamhet att använda gamla och åldrande Telstra kopparnätet för att ge en 21: a århundradet service”, säger VD Laurie Patton.

Trots denna kritik, visade NBN att det har funnits försök med FTTB nätverk som använder G.fast teknik för att leverera genomströmningshastigheter på upp till 800 Mbps över 20-åriga kopparkabel.

NBN hade nyligen visat att medan kopparledningar mellan noden och hemmet inte behöver bytas ut, bolaget kommer dock behöva lägga till eller ersätta koppar mellan noden och pelare där nödvändigt att rulla ut sitt FTTN nätverk.

“Vi måste sätta nya koppar i att köra till pelaren som tjänar alla våra hem från vår nod till denna pelare. Och det kan variera i avstånd mellan intill varandra … det är ett kort avsnitt, men det är ny koppar som måste gå i marken som inte finns i dag, “NBN vd Bill Morrow berättade senaten Uppskattningar i oktober.

Enligt Morrow, har koppar som skall användas i stället för fiberoptisk kabel i vissa fall beroende på de avstånd täcks. Han tillade att defekta kablar också skulle kunna ersättas med mer koppar också till där det inte finns tillräckligt med servicebostäder.

“Det andra området där vi kan sätta koppar … är att om det finns defekta fogar som är ute som har en problemfri hastighet som är för hög, behöver vi att gå vidare och göra denna investering att ersätta det gemensamma som det står “verkställande sagt.

Och sedan i det andra fallet som jag nämnde, om det visar sig att det inte finns tillräckligt par går ner på gatan för att kunna betjäna alla de bostäder som finns där, då vi faktiskt kan lägga till par i den vägen för att kunna får var och en av hemmen.

Morrow kommentarer kom bara en vecka efter påståenden NBN att det inte har varit tvungen att ersätta någon av arvet koppar mellan nod och hem att installera sitt FTTN nätverk, med slutanvändarna kan uppnå höga hastigheter samtidigt förlita sig på befintlig infrastruktur.

“Hittills i vår FTTN driftsättning, vi har inte haft att ersätta någon koppar eller utföra någon betydande saneringsarbetet till koppar kör från våra skåp till slutanvändar lokaler,” Tony Brown, Public Affairs Manager på NBN, sade i ett blogginlägg.

NBN: s ström av läckor började när dokument släpptes två veckor sedan till media avslöjade att Optus “HFC nätverk är också” inte helt ändamålsenliga “, med 470.000 lokaler i fotavtryck som måste överbyggd av antingen Telstra HFC eller fibertjänster.

En läckt dokument kallat HFC Plan B: overbuilding Optus, från november 2015 anges att det nödvändiga arbetet för overbuilding Optus “HFC nätverk med FTTN, FTTB eller fiber till distributionspunkten (FttDP) kommer att leda till en topp finansiering ökning med mellan AU $ 150.000.000 och AU $ 375 miljoner med NBN att missa sitt FY17 redo för tjänsten mål av 300.000 lokaler, och FY18 målet med 333 tusen.

“Overbuilding Optus HFC nätverk med antingen Telstra HFC eller FTTx kan leverera högre sannolikhet för framgång med tanke på det aktuella läget i nätverket [och] betydande operativa enkelhet” dokumentet säger.

Optus “nätverk är inte helt lämplig för ändamålet. Optus noder är övertecknad jämfört med Telstra, och kommer att kräva nod splittringar. Befintliga Optus CMTS inte har tillräcklig kapacitet för att stödja NBN tjänster. Buller (inträngande) [är] orsakar störningar och förnedrande slutanvändarna hastigheter.

Labor Senator Stephen Conroy lade skulden helt och hållet på koalitionens fötter, berättar senaten att det hade varit allmänt känt Optus “HFC tillgångar inte passar för ändamålet, men att regeringen hade insisterat NBN köpa dem för MTM NBN.

“Idag har vi sett ett dokument från National Broadband Network företag, vilket visar än en gång, dårskap och lögner som har sysslat NBN MTM”, säger Conroy.

Vad vi har sett i dag är ett dokument som visar att denna regering är så oduglig, så inkompetent, och så ideologiskt drivna att de är beredda att köpa ett nätverk från Optus som ministern sade i dag i frågestunden skulle använda Optus nätverket , men vad NBN Co har hittat efter att ha gjort att köpa den av statsminister Turnbull är, jag citerar: “det är inte lämpliga för användning”.

Det finns en anledning till att vi skulle stänga det: eftersom det inte var lämpliga för användning. Vi visste det, Optus visste det, hela landet visste det, men inte premiärminister Turnbull. Han bestämde han visste bättre än alla ingenjörer, alla experter i landet, och Optus idag skrattar hela vägen till banken.

Kommunikationsminister Mitch Fifield hävdade att de läckta HFC dokument endast var lura guld, dock.

“Dokumentet som blev tillgängliga i går representerade den typ av planering som kommersiella organisationer gör, den typ av Wargaming som de gör, den typ av scenario gissar att de gör – vilket är helt lämpligt för en organisation som de gör detta för att titta på värsta scenarier, bästa fall, och de däremellan. det är vad det dokumentet representerade “, säger Fifield under frågestunden i senaten.

Fifield tillrättavisade Labor för att tillåta NBN att ange en tidigare överenskommelse med Optus som skulle se Telco stänga sin HFC-nät. Som handlar reviderades i december förra året, vilket gör att NBN att ta ansvar för Optus HFC nätverk för samma penning siffra.

“Jag tror att bara de motsatta kunde komma med den typ av geni och briljans som skulle se miljontals dollar spenderas för att stänga ett nätverk, bara för att sedan behöva spendera miljarder mer overbuilding den,” sade Fifield.

Vad vi trodde var helt rimligt var utan extra pengar, att se till att vi hade dessa nätverk tillgängliga för oss.

Ytterligare NBN dokument läckt förra veckan för att CommsDay visade också mer positiva nyheter: Att det kommer att genomföra en tvåårig studie av rabatt anslutning virtuell krets (CVC) grossistpriser, belöna operatörer att erbjuda kunderna hög användningsplaner över höghastighetstjänster med en lägre avgift.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata