NBN rättegång drar igång för Townsville

National Broadband Network Company (NBN Co) har avspark tjänster i Townsville, med två norra Queensland regionala lokala tjänsteleverantörer bland de första att provtjänster till kunder i den regionala staden.

Grossist aggregator NextGen nätverk består i att sälja försökstjänster till Townsville-baserade Internet Solutions och North Queensland Telecom, som markerar den första fallet av en Telco samlar NBN tjänster till mindre internetleverantörer (ISP).

NBN Co vd Mike Quigley sade att införandet av sammanställare, såsom Nextgen Networks skulle tillåta mindre operatörer att komma in på marknaden, där de kanske inte har annars skulle ha kunnat på grund av de kostnader som är förknippade med infrastrukturen.

“Detta innebär att små, eller ens några större tjänsteleverantörer har potential att ange delar av telemarknaden med ett minskat behov att investera i sin egen infrastruktur för att koppla samman med NBN”, sade han i ett uttalande.

En sådan flexibilitet har potential att stödja en rad av parti- och detaljhandelsaffärsmodeller, och förväntas underlätta lägre inträdeshinder för tjänsteleverantörer, och att öppna upp konkurrensen – både i stora centra och i regionala områden som norra Queensland.

Vice premiärminister Wayne Swan var på plats för att markera starten i Townsville idag, som nu är den fjärde fastlandet webbplatsen för att få försök, som är anslutna. Lanseringen följer liknande NBN tjänsten kickoffer i Armidale, Kiama och Brunswick. Även intern redan har kunder bor i Willunga, NBN Co sagt att det räknar med att ha en officiell lansering snart.

Townsville utrullningen omfattar 3100 lokaler i fiber fotavtryck, med 1950 – eller 63 procent – väljer att ha fiber ansluten till deras lokaler. Av dessa 1950, finns för närvarande 110 lokaler testar NBN tjänster via AARNet, iiNet, intern, NextGen Networks, Primus och Telstra. En full kommersiell lansering för slutkundstjänster väntas i oktober.

NBN Co rapporterade idag att totalt 1690 lokaler är nu anslutna till NBN och mottar tjänster, med 655 i Tasmanien, 580 på fastlandet för fiber och 455 användare på NBN Co interimssatellittjänster.

Företaget uppgav också att 28 tjänsteleverantörer detaljhandeln har skrivit på för att erbjuda NBN tjänster, varav 12 har nu avslutade NBN Co: s på ombordstigningen.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata