NBN utbyggnaden kan bli billigare, snabbare med ny fiberoptisk kabel-teknik

National Broadband Network (NBN) större kabelleverantör Prysmian har presenterat en “revolutionerande” ny fiberoptisk kabel design som det står att halvera kostnaden för att gå kablar.

Den nya linjen av fiberoptiska kablar, som heter Prysmian Flexrör, ger nätverksbyggare med ett alternativ till band fiberkablar, vilket gör att mer fibrer och nedläggningar för att passa in i de underjordiska kanalnätverk.

Prysmian sade att det är också enklare att hantera och installera, vilket innebär att billigare och snabbare att bygga ut NBN kommer att minska.

“Vi förväntar oss Flexrör att bli strandsatta optisk kabel val i den australiska telekombranschen inom de närmaste tre åren, med Dee Varför fabrikens kapacitet på väg att överstiga 1 miljon fiber kilometer i början av 2019,” Frederick Persson, VD för Prysmian Australien och nya Zeeland, sade.

“The Flexrör Linjen ger fler alternativ för nätoperatörer, eftersom det avsevärt sänker kostnaderna för att bygga och äga nätverk.”

Kablarna kommer att byggas i Dee Why, norr om Sydney, vilket innebär att bolaget är på plats för att leverera NBN och andra nätverksbyggare med kablar snabbare än utländska leverantörer.

“Dagens lansering är ett bra exempel på innovation i telekombranschen, vilket leder till nya produkterbjudanden och större effektivitet, vilket i slutändan kommer att förbättra resultaten för konsumenterna,” minister för kommunikations Mitch Fifield sade vid lanseringen av den nya fiberoptiska kabelteknik.

Koalitionsregeringen har åtagit sig att med den lämpligaste tekniken för att leverera NBN förr och till lägsta möjliga kostnad för skattebetalarna, och vi välkomnar utvecklingen av nya produkterbjudanden i branschen.

Prysmian har hittills gett över 5 miljoner kilometer värde av fiberoptisk kabel för NBN, har ursprungligen tilldelats en AU $ 300.000.000 kontrakt tillbaka i januari 2011.

I oktober förra året avslöjade NBN vd Bill Morrow att Prysmian är även huvudleverantör för 1.800 kilometer av koppar som ska användas i utbyggnaden av NBN fiber-to-the-nod (FTTN) utbyggnad.

NBN ersätter kopparledningar vid behov i att rulla ut sitt FTTN nätverk, som var påslagen i september förra året. De äldre Telstra kopparledningar från nod till bostäder kommer att finnas kvar på plats, medan koppar mellan noden och pelaren kommer att installeras.

Morrow förklarade att sätta i nya koppar är nödvändig för att företaget ska kunna få tillgång till noderna för att leverera bredband till lokalerna.

Enligt verkställande, har koppar som ska användas i stället för fiberoptisk kabel i vissa fall, beroende på de avstånd som täcks.

“Vi kommer att köra fiber dit vår nod kan vara, helst intill stolpen. Men det ideal är inte alltid något som vi kan göra”, säger Morrow under senaten Uppskattningar.

Så när det måste vara ett par hus bort, eller ett halvt kvarter bort, då måste vi kunna komma åt den koppar som är i pelaren och knyta den till de elektroniska apparater i vår nod, och vi skulle inte köra vår optik för att göra det, eftersom om vi kunde göra det, skulle vi stå noden upp bredvid pelaren, så har vi att förlänga koppar över till noden.

Morrow tillade att defekta kablar också skulle kunna ersättas, amd mer koppar kommer att läggas där det inte finns tillräckligt att serva hem i området.

Efter koalitionens val i slutet av 2013 hade NBN flyttat från Labor fullständiga fiber-to-the-lokaler (FTTP) utbyggnad till den nuvarande så kallade multi-teknik mix (MTM), där det föreslås att täcka 20 procent av den befolkning med FTTP, 38 procent med FTTN, fiber till byggnaden (FTTB), och fiber till distributionspunkten (FttDP), 34 procent med hybridfiberkoaxial (HFC), 5 procent med fast trådlös, och 3 procent med satellittjänster .

Kunder vars lokaler ligger i en FTTN utsedda området kommer att se fiberoptisk kabel rullas ut till en nod i närheten, med kopparledningar sedan leverera bredband i sina lokaler.

Det har länge varit kritik att FTTN skulle vara en långsammare hastighet nätverk än FTTP, med en ström av läckor under de senaste sex månaderna har visat FTTN att ta längre tid, kostar mer och ger långsammare hastigheter än först förväntat.

Shadow kommunikationsminister Jason Clare sade läckorna lämna bekräftelse på “andra klassens” status koalitionens NBN.

“Tusentals australier väntar fortfarande på NBN som Malcolm Turnbull lovade dem att de skulle ha vid det här laget”, Clare sade i ett uttalande på måndagen.

Malcolm Turnbulls andra klassens koppar NBN är ett fullständigt misslyckande.

Andra aktörer inom industrin denna vecka klagade, har dock att alltför mycket tid spenderats debattera och kritisera bredbandsteknik som används för utbyggnad, i stället för att förverkliga dess fördelar.

“Detta är en multi-teknik mix. Jag bryr mig inte vilken teknik de distribuerar. Jag tror att det är en sekundär debatt, och en som inte är viktigt”, säger Vocus COO Scott Carter på tisdag.

Det är inte en debatt som jag måste ha. Teknik kommer att förändras. Teknik gör utvecklas.

Optus VP för företag och regulatoriska frågor David Epstein tillade att debatten har tyvärr varit “reignited” av den pågående “de facto valkampanj”, vilket är osannolikt att dö förrän efter den federala valet senare i år.

Jag vågar säga det: Tänk bortom debatten om NBN utrullningsmetoder, trots vad Jason Clare hade att säga.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

NBN kommer att sätta Australien i en “ledande ställning”: Bill Morrow

Telstra söker 120 frivilliga uppsägningar på grund av SDN omskolning

ACCC söker bidrag på konkurrenseffekter av OTT, NBN, mobildata