Nokia lanserar första riktiga tablett, och det är en RT. Vänta, va?

Vid sidan av de nya phablets – de, imponerande Lumia 1520 och smart prissatta 1320, Nokia har idag presenterade Lumia 2520, en 10,1-tums Windows RT tablett.

Det är ett drag en som kan överraska några: som en Windows RT tablett, den 2520 för med sig svårigheterna i ett operativsystem som är varken fågel eller fisk, varken hela Windows 8 laptop ersättning eller innehålls konsumtion skrivbordsläge mindre enhet.

Naturligtvis inte Nokia ser det på det sättet, beskriver RT som den bästa mixen av produktivitet – hey, det har Office – och “kul”, sett i dess mer konsument funktioner. Eller, för att uttrycka det på ett annat sätt, det är mulle av tabletter: verksamhet vid fronten, parti baktill.

RT är sannolikt att slå många som så långt ifrån idealisk för Nokias första tabletten: skrivbordet-plus-kakel-gränssnittet har fått blandade känslor och, blandade recensioner, läggas till de restriktioner för, app installation. Windows RT har också varit föremål för en död tusen nedskärningar nyligen, med hårdvarutillverkare som ursprungligen hade anmält sig för att göra tabletter som kör operativsystemet gradvis dra tillbaka stöd: Dell och, Lenovo, har stoppat försäljningen av sina RT maskiner av sent, och även Microsoft tappade, RT branding säger dess alltför förvirrande för den genomsnittlige användaren.

Endast Nokia och Microsoft är de enda tillverkare som hårdvara på RT (och när Microsoft har slutfört sitt förvärv av Nokias apparater och tjänster företag, kommer den siffran vara nere till ett nytt).

Nokia har visat upp två Lumia phablet enheter i dag – en toppmodeller 1520, och dess mer blygsamt prissatta kusin, den 1320.

Som är förmodligen om rätt mängd tillverkare, med tanke på hur populär RT är: Microsoft nyligen, tog en $ 900m nedskrivning på RT inventering. Det är inte en storsäljare, även jämfört med Windows 8, som är i sig inte en enorm närvaro (under fem procents marknadsandel) i tablettform.

RT innebär också, förbryllande problem med affärs licensiering, med behovet av en extra licens för RT version av Office om du vill använda det för arbete, snarare än personlig, ändamål. Med tanke på den överhängande union med Microsoft och Nokia egen uttalade ambition av, upping sin andel av företagsmarknaden, skulle en tablett som spelar bra för verksamheten publiken göra en mycket vettigt, och RT är inte det.

Med tillkomsten av GDR3 och sitt stöd för större skärmstorlekar, kan man hävda att på något sätt skulle Windows Phone ha varit en bättre passform för Nokias första tabletten än RT.

Och om ryktena är rätt, som kan vara den riktning det är på väg: ett fåtal rapporter har dykt upp under de senaste veckorna att Microsoft planerar att, slå samman de två operativsystemen i ett, 2015. En enda App Store för Windows Phone och Windows redan har diskuterats, och program som skulle kunna fungera över båda plattformarna skulle vara välkommet.

Så varför gå med RT? Nokia säger att det handlar om rörlighet – det vill säga, som en lägre effekt plattform, kan RT erbjuda en längre batteritid, vilket innebär att användarna kan ta ut och omkring en hel dag utan att behöva hålla ett öga på deras krympande batteri. Det har varit, enligt Stephen Elop, Microsofts enheter huvud “, som syftar till att få den ut ur huset”.

Enligt Nokia, 2520 har en 8000mAh batteri som levererar 10 timmars användning. Nice, men sannolikt inte tillräckligt av en premie på tablett standarden på cirka åtta timmar för att övertyga konsumenterna att förbise RT elementet.

Nokia har ganska skickligt ökat batteriet vidare med tillbehör: det är också släppa en separat tangentbord tillbehör till 2520, kostar $ 149, som kan leverera upp till fem timmars extra saft samt, vilket ger 2520 en imponerande 15 timmars batteritid totalt . Vilket väcker frågan, varför inte göra en icke-RT maskin med samma tillbehör för att kompensera för den något kortare batteritid som kommer med Windows 8?

Nokias Lumia phablets och Windows RT tablett: Två steg framåt, ett steg bakåt, Microsoft: Windows RT 8,1 fix fortfarande i verken, Tidigare VD medger fel ledde till Nokia undergång, Hands-on med Windows Phone 8 Update 3 på Nokia Lumia 1020 (Gallery), Nokia Lumia 1020 granskning: En fotograf smartphone

Men ignorera RT, hur gör 2520 åtgärden upp till resten av tabletten fältet?

För affärs sinnade, det finns 2 GB RAM, 32 GB lagringsutrymme, wi-fi, LTE, och den drivs av en 2.25GHz Snapdragon quad-core processor.

Den 2520 är bland de tunnare och lättare i slutet av tablett spektrum, vid omkring 9mm tjock och väger drygt 600 g, medan skärmen är 1920x1080p Full HD, och gjord av Gorilla Glass.

För de mer angelägna om att använda en tablett för “kul”, det finns stereo framåtvända högtalare och tre MEMS mikrofoner, tillsammans med en 6,7-megapixel bakåtvänd kamera med Carl Zeiss-objektiv, och två-megapixel framsidan HD motsvarande. Det finns också alla ometers du kan tänkas behöva – accelerometer, barometer, magnetometer – samt ett gyroskop, ljussensor och närhetssensor.

Tabletter, Amazon medför Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8, Tabletter, Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer, bärbara datorer, ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360- grad cabriolet, tabletter, Huawei MediaPad M3 okta-core tablett

Hastigheter och flöden

Vidare läsning

Nokias eget varumärke videoredigeringsprogram, Nokia Video Director, är också ombord. Det är en av ett antal anspelningar som Nokias gör att tabletten är en följeslagare enhet till Lumia smartphones: med NFC på båda, 1520, och 2520, foton och videoklipp kan delas mellan de två genom att trycka ihop dem, bland annat genom Nokias foto curation app, Storyteller.

Det är ett nytt tillägg till Nokia hårdvara, även släppt på Nokia World, som automatiskt grupper bilder beroende på var eller när de togs med hjälp av platsinformation från den här karttjänst, och visar dem på en karta eller tidslinje.

Utformningen av 2520 är mycket i linje med utseendet på Nokias smartphones, och det bär även Lumia namn. Även om inte pitching det uteslutande som en följeslagare enhet, är Nokia belyser kontinuiteten mellan de två via en NFC dela bilder funktionalitet: Lumia ägare kan utnyttja sin telefon mot 2520 för att överföra bilder från den ena till den andra, till exempel.

Vid lanseringen kommer 2520 bara finnas tillgänglig i rött, men en vit, svart och cyan version är inställda på att dyka upp senare under året. Tabletten tippas för ankomst under fjärde kvartalet i år, kostar $ 499 i USA och så förmodligen £ 400 i Storbritannien. Det tar den i iPad territorium – ett område där det kan finna det svårt att konkurrera med en RT maskin just nu.

Om man tittar på 2520, är ​​det svårt att inte sättas i minnet av Nokias tidigare försök att bredda sin enhet portfölj bortom smartphones, dess Linux tablett sortimentet, och dess, netbook, Booklet. Båda enheterna var intressant och vann fans trots sina brister, men i slutändan misslyckades eftersom Nokia från dem utanför området för de flesta människor.

Nokia kan vara på väg att återuppleva sitt förflutna, om prissättningen är rätt den här gången. Populariteten av sin low-end-enhet och beröm för sin top-end hårdvara show Nokia fungerar bäst när det tar en två hastigheter tillvägagångssätt: hög specced flaggskepp komplett med hög prislapp, och low-end växel med kostnaden fastställas.

Nokia har lyckats komma ut med en mid-range enhet som träffar varken mål: det är inte fint nog för avancerade användare, och för dyrt för den genomsnittliga Joe.

Amazon ger Alexa röst assistent till sina tabletter med uppgraderad Fire HD 8

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360-graders cabriolet

Huawei MediaPad M3 okta-core tablett