Nokia: Var det allt gick fel, av mannen som gjorde det världens största mobila företaget

De som letar efter en obduktion av Nokias uppgång och fall hittar inte det i fd VD Jorma Ollila nya biografi, Mahdoton menestys (Omöjligt framgång). Boken, skriven med Harri Saukkomaa fokuserar på Ollila prestationer, hans ambitioner och övervinna motgångar.

Ollila anslöt Nokia 1985, efter flera år inom investment banking, stigande att bli bolagets CFO och därefter VD. Han blev kvar i toppjobb för mer än ett decennium, ordförande över Nokias tillväxt att bli världens största smartphone tillverkare – avgå inte länge innan ankomsten av iPhone, vilket signalerade början av företagets nedgång.

Ollila har inget emot att hävda sin alfastatus. När Nokia började leta efter utländska investeringar, en av de första investerarna var George Soros. Ollila, som var Nokias då CFO, hanteras förhandlingarna. “Soros inte slår mig som en ovanligt tuff, imponerande eller karismatisk”, skriver han. Även “misslyckanden” Ollila diskuterar i boken är oftast bara misslyckanden att nå ännu högre höjder. Av hans första val att gå in i affärer efter att ha studerat på London School of Economics, skriver han som hade sitt liv tagit en annan väg, “Jag skulle säkert vara en professor i nationalekonomi, eventuellt på ett välkänt universitet.

Inte heller är han alltför synd om Nokias undergång i det första årtiondet av 21-talet. Efter 2004 “vi visste vad som hände, men våra misstag var att inte kunna vända det till handling”, skriver han. Ollila avgick som styrelseordförande under 2012, vilket också är där boken slutar. “Det är alldeles för tidigt att bedöma Nokias senaste åren,” Ollila skriver kringgå de stora förändringar som har svepte företaget, och den mobila marknaden i stort, av sent.

Ollila förblir mamma på Microsoft affären, men han skriver om att sälja olika bitar av Nokia under åren. Det är svårt att inte se paralleller i vägen försäljningen har hanterats och hur Nokias apparater och tjänster enheten nyligen bortskaffas.

Den första och kanske mest svår försäljning för Nokia sålde av sina pappersbruk i 1989 – papper var en av de branscher som Nokia hade förlitat sig på sedan starten liv i början av 20-talet. Försäljningen tog ett år och “eftersom det var en” helig “en del av Nokia, kan du inte tala öppet om att sälja,” Ollila skriver. “I stället talade vi om partnerskap och samarbete.

Den andra stora hindret var Nokias TV tillverkning, som vägde tungt på företagets resultat fram till 1996. Nokias TV portfölj var alltför stor, med alltför många grundläggande modeller och alltför mycket FoU fördelade på alltför många platser. Skriver Ollila: “Nödvändig men smärtsamma beslut inte hade gjorts, vilket innebar att vi var tvungna att göra dem senare, när de var svårt och dyrt.”

Även Nokias mobiltelefoner företag var på huggkubben för en tid. Boston Consulting Group gjorde en noggrann bedömning av Nokias verksamhet i 1991 och kom till slutsatsen att företaget inte skulle kunna konkurrera med Motorola och den japanska mobiltillverkare.

Då Nokia fortfarande kontrolleras av finska banker. De försökte sälja hela företaget till Ericsson 1991, men svenskarna bedöms Nokias TV-verksamheten som alltför riskabelt. Ett år senare Siemens ville köpa Nokias cellulära system enhet, men Ollila vände ner dem.

Företaget framhärdade med mobil, växer till dominera fältet under slutet av 1990-talet och de flesta av 2000-talet. Det var bara ankomsten av iPhone i 2007 som signalerade en förändring i Nokias förmögenheter, och den massiva nedgången i aktiekursen som följde.

Så varför Cupertino lyckas köra Espoo? Ollila förklaring inte skiljer sig alltför mycket från den allmänna uppfattningen: Apple hade en överlägsen produkt med överlägsna funktioner till ett mer marginal vänligt pris.

Från renar gryta på en vägg av Nokias största hits, här är en titt inuti Nokias globala HQ, inte långt från den finska huvudstaden Helsingfors.

Även när erkänna nederlag, men hävdar Ollila Nokia var på gränsen till seger. Bolagets ledning visste hade Nokia att omvandla från en mobil telefoner företag till mer av ett mjukvaruföretag, och Ollila talade om en sådan övergång både inom och utanför företaget, även innan iPhone kom till platsen.

Nokia landar 2200 luren företag Lumia affär, Nokia och Samsung utvidga patent affär, men hur mycket,? Nokia söker förbud mot HTC One efter det vinner brittiska patent kamp, ​​Nokia lanserar första riktiga tablett, och det är en RT. Vänta, va?

Ollila spårar rötter Nokias nedåt bane tillbaka till 1990-talet, när framgången för Nokia 101 och den tidiga misslyckande Ericsson på den mobila marknaden visade bolaget inte gå för fort.

År 1998 höll Nokia ett strategimöte där chefer tänkt expandera. Företaget var “att tänka på rätt saker”, säger Ollila, men inte tillräckligt långtgående, inte att investera vinsten från mobiltelefonen verksamheten i expandera till nya områden.

“Kanske Nokia koncentrerade för mycket på mobil teknik. Kanske Nokia borde ha studerat andra trådlösa tekniker … Men förnya hela strategin för ett företag är inte lätt när du har vuxit till en global marknadsledare”, beklagar tidigare VD .

Ollila belyser också hur företaget kämpat för att hitta duktiga mjukvaruingenjörer, säger att det inte fanns tillräckligt många människor att mötas Nokias behov i Europa. Företaget anlitade fler människor i USA under 2005, men att anställa spree inte leverera de resultat man hade hoppats på.

Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

alfa Ollila

Rätt vid fel tidpunkt

Det fanns också brister i hur FoU genomfördes i programvaran fokuserade ålder. Nokia hade blivit en “stolt företag” som inte vill efterlikna andra, och användes för att in-house innovation, skriver han. Traditionellt Nokia hade gjort FoU i samarbete med universitet med goda resultat, men företaget fann samma modell fungerade inte med programvara forskning.

Ollia innehåller också en del av skulden för Nokias svårigheter vid foten av amerikanska flygbolag. De hade länge varit träffande Nokia att kunderna inte ville smartphones som kostar mer än $ 300 – tills 600 $ iPhone kom och började sälja en strykande åtgång. “Men det var en helt ny sak,” Ollila säger.

Misslyckandet med, Nokia N97, var den sista spiken i kistan. Telefonens programvara var felaktig och det hade “elementära” hårdvaruproblem. Problemet var att den tidigare N95 fortfarande sålde, som delvis gjorde det ser ut som Nokias smartphone strategi fortfarande arbetar.

Ollila avgick som VD i 2006, lämna tömmarna i bolaget för Olli-Pekka Kallasvuo, dess dåvarande COO.

“I slutändan är timing allt om intuition … Det är aldrig ett demokratiskt beslut. Ansvaret är VD: s, och avkänning i rätt tid är VD: s viktigaste uppgift”, säger han.

Av hans efterträdare, skriver han. “Olli-Pekka själv sa att han inte var en mjukvaruexpert Det var sant, men varken var I. Steve Jobs var inte en ren mjukvaruexpert, men han förstod konsumenter, service design och marknadsföring, “men säger också att Nokias chefer vanligtvis hade fastnat med sina föregångares planer för ett och ett halvt år, tydligen innebär att en snabbare omvandling skulle har varit nästan omöjligt.

Nokia brukade vara känd för sina galna enheter. Är dess udda dagar bakom det? webbplatsen ikapp med två av dess ledande designers smartphone för att ta reda på – och upptäckte den steniga vägen till födelsen av Lumia 925.

Kallasvuo varade omkring fyra år, avgå, efter att ha misslyckats att återta förlorad mark till Apple.

Ollila medger öppet att mannen valt att följa Kallasvuo – Stephen Elop, då Microsoft – var inte hans första val att leda Nokia. Hans föredrog kandidat var ett nummer två man från en känd amerikansk teknologiföretag, som Ollila träffat flera gånger, och som drog ut efter en lång övervägande period, med hänvisning till personliga skäl. “Han skulle ha varit det rätta valet för Nokia och Nokia för honom,” Ollila skriver, fast han inte namnger personen i fråga.

Två interna kandidater också övervägas för jobbet tillsammans Elop: Anssi Vanjoki, som då var chef för sitt mobila lösningar enhet, och Niklas Savander, tjänster och enheter. I slutändan var det Vanjoki och Elop som lämnades att kämpa för VD jobbet.

Vanjoki meriter var inte stark nog, Ollila säger: han var ansvarig för, sin MeeGo smartphone OS, med 2.000 medarbetare och under honom, men ändå Google lyckats få bättre resultat med cirka 500 Android ingenjörer. Dagar efter tillkännagivandet av Elop som VD, Vanjoki, bestämde sig för att avgå, från sin roll med Nokia, och arbetar nu som en professor vid Villmanstrands tekniska universitet i Finland.

Ollila, under tiden, lämnade sin position som Nokias ordförande i 2012, och är nu en icke-arbetande styrelseordförande på oljebolaget Shell. Han har dock hålla sin hand in med teknik – han kommer att ta upp Finlands tech trogen på landets start även Slush, och det finns även rykten han har ett öga, på en plats på Microsofts styrelse.

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

externa skulder

ledning misslyckande

Mer om Nokia