Nvidia går utöver PC-spel

Nvidia gjort sitt namn säljer GPU till PC-tillverkare för stationära och bärbara datorer. Men som Intel och AMD integrerat fler funktioner i processorn och stadigt förbättrats ombord grafik, att verksamheten började krympa. Företaget uthärdade år av frågor om “fästa priser,” industri jargong för andelen persondatorer med diskret grafik. Då PC-marknaden kollapsade helt och hållet eftersom användare skiftat sin uppmärksamhet mot smartphones och surfplattor. VD Jen-Hsun Huang medger “datorer har i hög grad blivit tillräckligt bra;. Nvidia

Trots allt detta, Nvidia rapporterade bara rekordförsäljning under fjärde kvartalet och för 2014. Hittills har företaget verkar vara navigera snabba teknikskiften, som orsakas av trender som mobil och molnet. Gaming är fortfarande en viktig marknad, men Nvidia alltmer hitta nya och intressanta användningsområden för sin grafikteknologi.

Nvidias PC OEM-företag är nu en liten del av bolagets verksamhet (och krympning) eftersom, som VD Jen-Hsun Huang erkände på kvartalssamtal med analytiker denna vecka, “datorer har i stort sett blivit tillräckligt bra” för de flesta användare utan diskreta grafikprocessorer. Men PC-spel totalt sett är fortfarande blomstrande. Nvidia gjorde särskilt vi här under semester tack vare lanseringen av sin Maxwell GPU, börjar med high-end GeForce GTX 980 och 970, och på senare tid med $ 200 GTX 960 för den breda marknaden.

Nvidia: Vi kan nå 80 procent av företagen nu

I oktober bolaget rullade också mobila versioner, GTX 980 och GTX 970, som det sägs var de första bärbara GPU att stödja 1080p spel med hög kvalitetsinställningar. Alienware / Dell, Asus, Gigabyte, HP, MSI och Razer är alla med de nya grafikprocessorer i vissa gaming laptop. Framgången för Maxwell arkitektur är särskilt förvånande när man betänker att det är fastnat med samma 28-nanometers processteknik som har använts för GPU för mer än fyra år.

Ju fler nya tillämpningar är i företaget och molnet. Nvidias Quadro affärs arbetsstation är i grunden platt men företaget har drivit GPU-aktiverade servrar för skrivbordsvirtualisering. GRID virtualiseringsplattform stöder nu både Citrix och VMWare, finns i 100 server design (jämfört med cirka 50 per år sedan) och testas i mer än 1000 organisationer. I teorin låter GRID användare arbeta med filer som helst på vilken enhet som helst, ger organisationer med bättre säkerhet och möjliggör samarbete på stora filer eftersom det finns ingen anledning att ladda ner dem till lokala arbetsstationer. Men frågan är om Nvidia kan vända prövningar, som har pågått under en längre tid, i verkliga produktions distributioner.

Det andra tillväxtområdet är i accelererad computing för högpresterande dator kunder och molntjänster. Nvidias Tesla verksamhet har vuxit snabbt och på Supercomputing 2014 meddelade bolaget dual-GPU Tesla K80, vilket ger dubbelt så hög prestanda och minnesbandbredd av sin Tesla K40. Kinas Baidu använder en Tesla superdator för naturlig språkbehandling, meddelade realtid översättning och bildigenkänning och tidigare i veckan Microsoft att ett team av sina forskare i Asien hade byggt ett datorseende system som bygger på neurala nät tränade med Nvidia GPU som för upptäcktes först och klassificerade bilder bättre än människor på ett standardtest.

webbplatsen och elaptopcomputer.com utnyttja deras gemenskap av C-nivå chefer och affärs tänkare att prognostisera där affärsteknik är på väg.

Bortsett från GPU, har Nvidia det Tegra mobil processor företag, som nu fokuserar nästan uteslutande på fordons- och Shield spelplattform. Fordonsindustrin växer (företaget hävdar att det finns nu mer än 7,5 miljoner bilar på väg med hjälp av Nvidia chips) och på CES meddelades DRIVE plattform fokuserat på digital cockpit, surround vision och djup inlärning (behandling av naturligt språk och datorseende ). DRIVE är baserad på 20nm Tegra X1, en Maxwell GPU med 256 kärnor som kommer att vara i stånd att mer än en teraflop (en biljon flyttalsoperationer per sekund). Utmaningen med fordonsteknik, som jag har skrivit tidigare, är att det kan ta år för denna teknik för att visa upp i bilar men Nvidia säger saker och ting blir bättre.

Den aktuella Shield gaming tablett är baserad på 28nm Tegra K1 med Nvidias anpassade 64-bitars ARMv8 CPU-kärna. Men det finns rykten om att Nvidia kommer att tillkännage en uppdaterad tablett, kanske med Tegra X1, vid ett evenemang den 3 mars.

Inte allt företaget har försökt fungerat. Den ursprungliga planen för Tegra var att bryta sig in i smartphones och surfplattor. Det hade några anmärkningsvärda segrar – Tegra K1 är närvarande i Googles Nexus 9 tablett – men övergripande Tegra-processor försäljningen fortsätter att minska. Bolagets förvärv av Icera och dess winmodem fungerade inte och Nvidia har gett upp cellulära basebands. Tidiga insatser för att driva GRID för spel streamingtjänster också inte panorera ut, men Nvidia fortsätter att utveckla sitt eget spel streamingtjänst för Shield-enheter. Slutligen arbetet med att licensiera sin GPU teknik har stött på en hel del motstånd, tvinga Nvidia att stämma Qualcomm och Samsung.

Slutligen medan Nvidia verkar ha kanten för nu med sin Maxwell arkitektur, är rival AMD ryktas att arbeta på en Radeon R9 och Radeon R7 300-serien grafikprocessorer som bör ta hårdare konkurrens senare i år. Men totalt sett är det imponerande att se hur Nvidia har lyckats sida steg problemen med PC-verksamhet och utveckla lovande nya marknader för sin grafikteknologi.

VMware stärker vSphere uppdaterar Horizon, Workspace ONE produkter

Virtualisering, VMware stärker vSphere uppdaterar Horizon, Workspace ONE produkter, Cloud, VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag, datacenter, Nutanix köper PernixData, Calm.io i ett försök att stärka sin moln ambitioner, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

VMwares nästa spel: Hantera alla moln för företag

Nutanix köper PernixData, Calm.io i ett försök att stärka sin moln ambitioner

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys