Oracle debuterar Sparc server med T4 chips

Oracle vd Larry Ellison gjorde sin förmögenhet med programvara, men har tagit till scenen för att visa upp de första servrar med företagets nya Sparc T4-processor.

Produkten, som kallas Sparc superkluster T4-4, är “det första konstruerade systemet från en ny generation av högpresterande Oracle Sparc-servrar”, enligt en Oracle inbjudan till evenemanget. Ellison delat scen med John Fowler, system vice vd som också ledde Suns servergruppen, på Oracles Redwood Shores, Kalifornien, huvudkontor.

Oracle förvärvade Sun Microsystems förra året för sina serverprodukter, inklusive Sparc processorfamiljen och Solaris-version av operativsystemet Unix. Oracle planerar att gifta sig med Sun-tekniken med sin egen server programvara för affärs uppgifter som att köra databaser med information, hantera ekonomi och redovisning och hantering av kundrelationer. Kluster länka flera servrar i en design anpassad för att rymma tyngre arbete utan bekostnad av en enda server med en högre räkna processor.

När Oracle var bara ett mjukvaruföretag, förlitade sig på snäva band med hårdvarutillverkare. Men nu är det villiga att reta dåvarande partner, till exempel genom att förklara Intels Itanium-processor död, upphör mjukvaruutveckling för det och därmed bucklor HP Itanium server försäljning.

Oracles Sparc-processorer, tillsammans med sparc64 modeller från ally Fujitsu, tävlar på servermarknaden med Itanium och IBM Power familj. Men x86 chips från Intel och i mindre utsträckning AMD upptar en allt större stråk av servermarknaden. Dessa x86-processorer gradvis få avancerade funktioner en gång reserverade för serverprocessorer som har högre krav på tillförlitlighet.

Suns T-serien processorer började med T1 “Niagara”, utvecklats till T2 “Victoria Falls” och T3 “Rainbow Falls”. Alla tre av dessa konstruktioner framhöll förmågan att utföra massor av parallella uppgifter på en gång på bekostnad av att exekvera en individuell uppgift så fort som möjligt. inte bara T-serien processorer pressa hårt med flera bearbetnings motorer, så kallade kärnor, på samma samma skiva av kisel, de också drivit hårt genom att låta varje kärna utföra flera instruktionssekvenser, som kallas trådar.

Med T4, men är Oracle väg i en mer traditionell riktning: färre processorkärnor som körs på en snabbare klockfrekvens, enligt information bolaget delat på Hot Chips-konferensen i augusti.

Den nya Sparc T4 designen visar den pågående kampen processor designers att balansera enda tråd prestanda jämfört genomströmning på mycket gängade kod “Linley Group analytiker Bob Wheeler.” Back Suns tidigare riktning mot att öka antalet trådar per processor, Sparc T4 i stället prioriterar större enda tråd prestanda över genomströmning. Resultatet är en processor med åtta processorer som arbetar vid 3,0 GHz jämfört med T3: s 16 CPU: er som arbetar vid ett lågt 1.65GHz.

Varje T4 processorkärna, kallad S3 kan jonglera mellan åtta trådar. Således kan den totala chip hantera 64 trådar.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplats?

7 väsentliga i väl anslutna hybridmoln

Innovation,? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, Samverkan, Vad är organiserande princip i dagens digitala arbetsplatsen,? Cloud prioriteringar, 7 väsentliga i väl anslutna hybridmoln, skrivare, Ricoh ökar investeringarna i Brasilien

Ricoh ökar investeringarna i Brasilien