Oracle försöker att återhämta med hjälp av Sun grundare

SAN FRANCISCO – Efter tidigare Sun Microsystems vd Jonathan Schwartz ivriga men ibland spänningsfyllda utseende i montern på torsdag morgon, dök Sun grundare Scott McNealy för vittnesmål vid US District Court.

: Tidigare Sön VD: Vi skulle ha betalat Google för Java phone, Trial: Tidigare Sun VD får i catty slåss med Oracle advokat

McNealy var faktiskt kallades till stand by Oracle, trots Google är fortfarande i mitten av att presentera sitt fall. Google advokat Robert Van Nest betonade att domaren William Alsup att han ville juryn att veta att Google var tillmötesgående Oracle med tidpunkten för detta vittnesbörd.

Det var inte svårt att se varför Oracle ville McNealy i rättssalen innan du stänger uttalanden i den del av 8-veckors studie upphovsrätt. McNealy bekräftade att Oracle råd David Boies att Java var “mycket värdefullt” Sun och att det handlade “massor av immateriella rättigheter.

Att gå över de begränsningar som solen hade på plats genom licensiering, förklarade McNealy att “viktigaste med avseende på Java, är att bibehålla kompatibiliteten eftersom det var en av de viktigaste värde propositioner som vi erbjuder.”

I ett försök att nollställa vittnesmål juryn hört från Schwartz mindre än 30 minuter före, frågade Boies om det var någonsin Suns policy att tillåta alla företag att genomföra en inkompatibel version av Java så länge de inte kalla det Java.

Jag minns inte att någonsin var en strategi som vi eftersträvade heller tillåtet på marknaden “, svarade McNealy.

På frågan om han såg Schwartz November 2007 blogginlägg (nu en anmärkningsvärd bevis studsade runt av båda sidor till sina egna – men olika – fördelar i det här fallet) prisade Googles tillkännagivande av Android, McNealy tittade ner men halv skrattade.

Om du inte tala om för honom, nej. Jag har inte läst den “McNealy sade med en liten grin, tillade att han bara läsa enstaka poster.

Ändå påstod han att det var företagets policy att dessa typer av bloggar var inte företag, utan snarare personlig.

Trots invändningar från Van Nest, Boies frågade om om att tillåta en inkompatibel version av Java för att existera på marknaden skulle påverka Suns ekonomi. Efter en lång förklaring, McNealy slutligen sa att det skulle ha en “negativ” effekt.

Det var en mycket tydlig företagsstrategi för Java-plattformen för att stanna kompatibel “, säger McNealy.

Trial: Page, Rubin och Schmidt: Hur gjorde de, Beslut om Java användning diskuteras i Oracle-Google rättegången, Android chef: Vi trodde inte att vi behövde en licens från Sun, cut uttalanden i Oracle-Google rättegången väntas på måndag ; Judge Alsup avvisar Oracle patentåterinsättande

Fram till torsdag, den teknik – särskilt Java API – har varit fram och centrum i detta fall. Möjligen ser vägen till stängning uttalanden blir kortare, har båda sidor av rättssalen blir allvarligare – och personliga – i sina rader av förhör och taktik.

Tidigare under dagen, Schwartz hamnade i en ganska uppvärmd fram-och-tillbaka samtal med Oracle advokat Michael Jacobs, som så småningom delegerats till en diskussion om om Schwartz hade fått sparken från Sun eller han avgick.

Vid korsförhör tog Van Nest en strategi som försökte förmedla McNealy som en Oracle insider, möjligen kalla sitt vittnesbörd för Oracle i fråga.

Van Nest började med att fråga om McNealy är en “nära personlig vän” av Oracles vd Larry Ellison. Ser överraskad av frågan ögonen skiftade lite, bekräftade McNealy att detta är sant.

Stora datamängder, Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering, Enterprise, Eyeing Oracle Openworld: vad som väntar, Enterprise, Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt, Cloud, Arbetsdag hastigt grepp mitten? market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion

Dessutom Van Nest frågade om McNealy någonsin hade hänvisat till Ellison som en “nationell ekonomisk hjälte.”

Det stämmer. Den som betalar att många skatter är en nationell ekonomisk hjälte “McNealy bekräftade i viss skratt i rättssalen.

Van Nest tog också upp det faktum att McNealy en gång hade sagt offentligt att Norman Mineta International Airport i San Jose bör döpas efter Ellison, till vilken McNealy quipped att “flygplatser bör namnges efter skattebetalarna, inte politiker.”

Van Nest frågade också McNealy hur mycket han betalas ut efter Oracle förvärvade Sun 2010. McNealy kunde inte ge en exakt siffra, men uppskattar att det var ungefär $ 150.000.000 till 200.000.000 $ i lager.

Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering

Kollat ​​Oracle Openworld: Vad som väntar

Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt?

? Arbetsdag griper mid-market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion