Oracle trotsar gravitationen, inte ut ur skogen ännu

Tidigare idag, Oracle chefer var återigen kunna skryta intäkter och resultat på i Q3 efter en brist lyster Q2. Som kommer att hålla Wall Street Whiners tyst i några minuter.

Den enda större fläck på rapportboken var en bild av 16% jämfört med året hårdvaruförsäljning i kombination med en nedgång i underhålls hårdvara intäkter 4%. (Se bild ovan) Forbes beskrev det som “oundvikligt” medan sugande upp Ellison & Co kool-stöd

På samtalet Oracle VD Larry Ellison gjorde en punkt att säga: “. Nästa år vår hårdvara berättelse kommer att bli en tillväxthistoria”

Vi har hört den här typen av retorik innan. I juni förra året, Bloomberg rapporterade Safra Catz säger

Försäljningen av hårdvara kan återhämta sig under innevarande kvartal, som slutar i augusti, sade Oracle finanschef Safra Catz på ett konferenssamtal. Försäljningen av hårdvara produkter kan variera från en ökning med 5 procent till 5 procent nedgång, sade Catz.

Hon var rätt, men på fel sida av ekvationen. Men det går inte att förneka att bolaget koncentrerar på att utnyttja marginalen för vad den ser som premium maskiner värde knutna till programvara som utformats för att arbeta uteslutande på maskinvaran. Och däri ligger en fundamental svaghet. För Oracle att njuta av premievärdet behöver ett lås i. Tidigare i månaden George Gilbert försökt förstå den sannolika prisstrukturen för Exadata och tillhörande apparaten för cloud computing arbetsbelastning. han avslutade

I motsats till Oracles krav, varken dess Exadata databas maskin eller dess databas apparaten ett moln strategi. Båda strategierna baserar sin prissättning på toppkapacitet, inte på elastisk mätning. Dessutom är diskret hårdvara motsatsen till molninfrastruktur, vilket möjliggör nästan obegränsad kapacitet på efterfrågan. Som IBM under klient-server övergång, har Oracle teknik för att hantera kundernas efterfrågan. Det är bara konflikt om affärs konsekvenserna av cloud computing är uppmätt prissättning.

Au contraire säger Oracle. Från Rachel Kings rapport

Den gångna kvartalet Oracle levererade hårdvara och mjukvara för våra nya extrema prestanda Exalytics In-Memory Machine / Kärnan i Exalytics är vår nya in-memory databas teknik som kan momentan stora dataanalys, är frågor besvarade med en hastighet på tanken.

Och till skillnad från SAP: s Hana i minnet apparat driver Exalytics befintliga applikationer. Bara plug-in Exalytics och befintliga Oracle Business Intelligence-applikationer och Hyperion Enterprise Performance Management program körs mycket, mycket snabbare.

Dessa kommentarer och efterföljande analytiker samtal är inte utan problem. Oracle är rätt att säga att SAP Business Suite ännu inte köras på HANA men vi får höra framsteg är snabb. Jag kommer att tro att när jag ser det. Och just nu, kommer HANA inte vara en ersättning för Hyperion, de facto marknadsledande rapporteringsprogram. De BusinessObjects människor kommer att vara upp med vapen, men låt oss kalla det som det är. Å andra sidan HANA närvarande lösa en annan uppsättning problem än de för vilka Exalytics är utformad.

Mycket gjordes av sina moln insatser med vd Larry Ellison, förklarar

Efter en lång period av tester … Oracles molnapplikationer kommer att vara allmänt tillgänglig. Vi har namngett vår moln Oracle Secure molnet. ”

Stora datamängder, Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering, Enterprise, Eyeing Oracle Openworld: vad som väntar, Enterprise, Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt, Cloud, Arbetsdag hastigt grepp mitten? market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion

Notera “kommer att vara” referens. I förberedda kommentarer, sade president Mark Hurd

Oracle vd Mark Hurd svarade förberedda kommentarer som “Fusion i molnet vinner med stor framgång mot nisch HCM molnleverantörer i USA och runt om i världen”, och att Oracles “modulära, integrerad plattform av 100 appar finns i molnet eller på plats är en nyckelfaktor. ”

Vilken är det? Finns nu eller vid någon ännu obestämd tid i framtiden? Larry Dignan ger några skarpa analys av detta ämne att notera att Piper Jaffray undersökning av partner avslöjar

I en forskninganteckning, Piper Jaffray analytiker Mark Murphy noterade att 47 procent av Oracles partner konstaterade att bolagets cloud computing strategi inte har vunnit tractions. En annan 38 procent sade att det var begränsad dragkraft. Problemet? Oracle ses så sent med sin molnstrategi och släpande i hård konkurrens.

Mer till den punkt

Det är komplicerat och en smärta i röven. De flesta människor vet inte ens vem de ska gå till, för att räkna ut prissättning.

Det är ett återkommande tema jag hör i området men med enstaka nyans som Fusion är tillgänglig nu. Jag har ännu inte höra från kunder och har inte sett en prislista. Å ena sidan har vi Oracle spelar en fingerfärdighet förklara terminer men ger intryck av att molnet är verklig nu medan verkligheten på marken är fortfarande förvirrad. Såvitt jag ser det är att blåsa rök där solen inte skiner.

Som med alla arbets samtal av detta slag, kan Oracle böja siffrorna för att passa sig (eftersom de inte är separat brutit ut) och sedan snurra till dess hjärta innehåll, säker i vetskapen om att de flesta människor kommer att koncentrera sig på ljud biter. Problemet är att osäkerhet om framtiden för sin hårdvara ansträngningar och en viss fogginess runt sina moln uttalanden (sic), har Oracle några förklara.

Just nu kan retoriken inte riktigt täcker den växande klyftan mellan vad bedömare ser på marken och säker marknadsförings uttalanden. Sätt rakt på sak, är Larry Ellison alltmer ser ut som en VD som är i otakt med operativa verkligheten.

Oracle förvärvar logfire för molnbaserad lagerhantering

Kollat ​​Oracle Openworld: Vad som väntar

Oracle databas 12c R2: Boom, byst eller meh uppgraderingscykeln framåt?

? Arbetsdag griper mid-market fart, syftar till att få mitt Oracle-NetSuite fusion