Oracle vem? Fedora & openSUSE kommer att ersätta MySQL med mariadb

I åratal har MySQL varit avgörande för många serverapplikationer, särskilt de som använder LAMP (Linux, Apache, MySQL, Perl / PHP / Python) mjukvarustapel. Dessa dagar kan vara slut. Både Fedora (Red Hat: s community Linux) och openSUSE (SUSE ‘community Linux) kommer att byta ut MySQL till mariadb för deras standarddatabassystem (DBMS) i sin nästa version.

För databasutvecklare och chefer, bör denna förändring inte vara ett problem. Mariadb, en MySQL gaffel som grundades av de ursprungliga MySQL utvecklare, är avsedd att vara en drop-in ersättning för MySQL databasserver. Det inkluderar stöd för alla de stora öppen källkod lagringsmotorer, som också stöds av MySQL, såsom MyISAM, Blackhole, CSV, minne, och arkiv.

Michal Hrušecký, en openSUSE utvecklare och MySQL ansvarig för openSUSE och SUSE, förklarade att med mariadb, du kommer fortfarande att använda “samma API [application programming interface], samma protokoll, även samma verktyg. Och mestadels samma datafiler. så om du inte har några djupa optimeringar beroende på din nuvarande version, bör du se någon skillnad. ”

Hrušecký fortsatte: “I själva verket är det enda som förändrats så allt länkar nu mot mariadb och använder mariadb bibliotek -. Ingen förändring från användarens synvinkel Och om du försöker att uppdatera från ett system som används för att ha bara ett paket som kallas” mysql, “du kommer att sluta med mariadb. Och det blir standard i LAMP mönster. Men generellt kan man ändå enkelt ersätta mariadb med MySQL, om du gillar Oracle.”

Så varför göra detta drag eftersom openSUSE kommer att fortsätta att stödja båda? Hrušecký förklarade: “Jo, [Jag har varit] personligen använder mariadb sedan 2010 med några växlar till MySQL och tillbaka, så det är bättre testas ur min synvinkel. Jag ursprungligen bytte för sparkar att leva på kanten, men i slutändan, hittade jag mariadb tråkigt stabil (även om jag kör deras senaste alfa). jag har aldrig haft några allvarliga problem med det. det har också några intressanta godbitar som det kan erbjuda sina användare över MySQL ”

Dessa “godsaker” inkluderar hastighet förbättringar, nya funktioner och stöd för ytterligare lagringsmotorer. Dessa inkluderar Aria, OQGRAPH och SphinxSE. Sist men aldrig minst i öppen källkod cirklar, är mariadb “verkligen öppen källkod. All kod i mariadb är släppt under GPL, LPGL eller BSD. Mariadb inte har stängd källkod.

Den sista punkten var särskilt träffande för Fedora beslut att byta. Jaroslav Reznik, Red Hats Fedora projektledare, sade: “De senaste ändringarna som gjorts av Oracle anger att de flyttar MySQL projektet att mer slutna. De är inte längre publicera någon användbar information om säkerhetsfrågor (CVE) och de är inte ger fullständig regression testar längre, och en mycket stor del av MySQL buggdatabasen är nu inte offentligt. ”

Mariadb “Reznik fortsatte,” grundades av några av de ursprungliga MySQL utvecklare, har en mer öppen källkod attityd och ett aktivt community. Vi har funnit dem vara mycket lättare att arbeta med, särskilt när det gäller säkerhetsfrågor.

Oracle försökte övertala Fedora inte göra denna växel. I ett meddelande till utvecklaren sändlistan Fedora, Andrew Rist, en Oracle interoperabilitet arkitekt, skrev att Fedora bör “integrera MySQL 5.6. Byta till mariadb skulle gå tillbaka, eftersom deras utsläpp släpar vanligen med åtminstone 6 månader. Skillnaderna mellan mariadb 5,5 och MySQL 5.6 är ganska betydande, med stora förbättringar i både prestanda och stabilitet, samt ytterligare funktioner och ökad säkerhet. ”

Med hundratals utveckling och QA ingenjörer, inklusive MySQL veteraner och färsk talang “Rist fortsatte,” Oracle har producerat de mest stabila, säkra och skalbara versioner av öppen källkod MySQL någonsin. Vi är redo att bidra till att integrera och paketera den senaste och mest testade versionen av MySQL i Fedora, inklusive blir paketansvariges (samma som vi gör med Ubuntu).

Rist slutsatsen, “15 år att bidra till Linux-kärnan, 8 år med att utveckla InnoDB, och nu 3 år ledande MySQL representerar en meritlista som talar för sig själv. Fedora företagskultur sponsor och Oracle konkurrerar i Linux stödjer verksamheten, men databasen valet för Fedora bör endast fokusera på meriter och kvaliteten på MySQL-koden. ”

Hans argument var förgäves. Jóhann B Guðmundsson, en Fedora utvecklare svarade, “Oracle meritlista talar verkligen för sig själv, och jag är ganska säker på att alla Solaris-utvecklare är överens om det. Vi värdesätter öppenhet och frihet här i Fedora land.”

OpenSUSE anser också att byta från MySQL till mariadb, Fedora Linux funderar på att byta ut MySQL för mariadb, öppen källkod mariadb, en MySQL gaffel, utmanar Oracle, Wikipedia flyttar från MySQL till mariadb, Fedora 18 kommer slutligen, OpenSUSE 12.3 beta är redo att köra

Fedora Engineering Steering Committee omröstning var inte nära. Utskottet röstade sju till noll till förmån för att byta till mariadb.

Så, börja med, openSUSE 12.3, som nyligen kom ut i beta, (och beror fördes i mars 2013), mariadb blir standard databashanterare. I sinom tid, bör det också bli SUSE Linux Enterprise Server: s (SLES) databashanterare.

I fallet med Fedora, kommer mariadb bli DBMS av val som börjar med Fedora 19. Denna fördelning är preliminärt planerad att anlända i slutet av maj. Därefter, i tidens fullbordan, det också förväntas bli standard DBMS för Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

Vad allt detta betyder är att kanske de två viktigaste server Linux-distributioner som används idag är på väg bort från Oracles MySQL till mer öppen källkod vänliga mariadb. Detta kan inte undgå att ha en stor inverkan på företags- och Internet-applikationer.

Data Management, Godan, mata världen med öppna data, stora datamängder, DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap, moln, Ansluten behöver moln era bättre nätverk, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

 berättelser

OpenSUSE anser också att byta från MySQL till mariadb

Fedora Linux funderar på att byta ut MySQL för mariadb

Öppen källkod mariadb, en MySQL gaffel, utmanar Oracle

Wikipedia flyttar från MySQL till mariadb

Fedora 18 slutligen anländer

OpenSUSE 12.3 beta är redo att köra

Godan, mata världen med öppna uppgifter

DataRobot syftar till att automatisera lågt hängande frukt uppgifter vetenskap

Ansluten behöver moln era bättre nätverk

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip